onsdag 28. mars 2012

Dag 57 - Du Rififi Chez Les Hommes



Dagens film er den franske filmen Du Rififi Chez Les Hommes (eller Rififi som den er bedre kjent som og som den fra nå av vil bli kalt) fra 1959. Filmen er regissert av Jules Dassin og har Janine Darcey, Robert Manuel, Carl Möhner og Jean Servais i hovedrollene.



Synopsis:
Historie fra gangster miljøet i Bruxelles. "Bug" terroriserer nattklubbeiere til å selge til ham. Vivy fra Berlin nekter å bøye seg, men blir tvunget selv da hun er med i en bande som planlegger et kjempemessig bankran.Bugs bande forstyrrer dette og det hele ender med gjensidig nedskytninger.

Trailer:


Rififi er faktisk årets første donasjon til Festivalen. Så stor takk til unge Bergli for filmdonasjonen.



Rififi er også enda en "Film Noir"-film. Når jeg bestemte meg for å arrangere denne "festivalen" og hadde funnet frem alle filmene som skulle sees syntes jeg det ble i overkant mye Western filmer så jeg måtte ta en ny gjennomgang. Nå ser jeg at det kanskje ble i overkant mye Film-Noir i løpet av perioden, men på den annen side har 90% av disse filmene være meget gode så da går det helt fint.



Rififi har flere ganger blitt kåret til en av verdens beste gangsterfilmer og jeg forstår godt hvorfor. Filmen har en meget spennde og god historie, glimrende skuespill og meget god filmografi.



Hovedpunktet i filmen er uten tvil selve Ransscenen som foregår helt uten dialog, men alikevel klarer å fremstå som meget spennde og dramatisk.



Rififi ble etter sin utgivelse forbudt i flere land. Blant annet i Mexico og Finland. Grunnen til at den ble forbudt i Mexico var faktisk at de opplevde at flere innbrudd i landet brukte samme teknikk som ble brk\ukt i filmen og for å hindre flere innbrudd tok de like godt å forbød filmen.



Filmen ble meget populær i Frankrike og fikk en rekke semi-oppfølgere,deriblant Du rififi chez les femmes (1959), Du rififi à Tokyo (1961), og Du rififi à Paname (1965).



Jules Dassin ønsket å alge en realistisk film, så han bestemte seg for at alle utendørssecener skulle bli filmet når det var dårlig vær for å lage filmen mest mulig realistisk. Dette falt ikke i god jord hos produsentene som irriterte seg over at filmingen ble meget forsinket pga dette.,



En film som absolutt er verdt å ta en kikk på, om ikke annet for den glimrende ranssekvensen.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar