søndag 10. februar 2013

Dag 10 – Rich And Strange



Dagens film er den britiske filmen Rich And Strange fra 1931.
Filmen er regissert av Alfred Hitchcock har Betty Amann, Percy Marmont, Joan Barry og Henry Kendalli hovedrollene. 


Synopsis:
Filmens tittel er et sitat fra Shakespears "Stormen" om den endring et par gjennomgår etter dramatiske opplevelser på havet. Et ungt par forlater sin traurige forstadstilværelse og drar på jordomseiling etter en arv. Mens han ligger permanent syk i lugaren, blir hun oppvartet av en stilig offiser. Da han kommer til hektene igjen lar han seg sjarmere av en vakker prinsesse. Situasjonen tilspisser seg på vei mot Shanghai, men de overlever et forlis og vender til slutt hjem; tristere, klokere og fortsatt sammen.




Rich and Strange er en av Hitchcocks tidlige filmer. Noe som kanskje kan høres litt rart ut når det faktisk var den 20. filmen han regisserte, men filmene tok litt kortere tid å lage i de gode gamle dager. Hitchock regisserte for eksempel 10 filmer mellom 1928 og 1930. 


Denne filmen er en del av «The Hitchcock Collection – The Early Years» samelboksen som ble gitt ut for noen år siden. I og med at jeg pløyet meg gjennom den glimrende Universal-samleboksen i fjor, satser jeg på å få sett disse i starten av dette året. Forhåpningene til disse filmene er litt lavere, i og med at de er ganske tidlige, men det kan jo dukke opp en godbit eller tre blant dise også.


Denne filmen var visstnok en flopp både i England og i USA og ble ikke likt av hverken kritikerne eller av publikum. Mange har skyldt på det faktum at filmen kun har dialog i ca 1/4 av spilleitden og at den inneholder mange «stumfilm» elementer, slik som cuecards med tekst, overdrevent skuespill og store mengder sminke. 


I og med at filmen er laget 2 år etter Englands første talefilm, så ser jeg ingen grunn til å klage på akkurat dette med at det er lite tale i filmene. Alle ny-vindinger trenger litt tid på å etablere seg og bli bra. 


Hovedrolleinnehavere Henry Kendall og Joan Barry gjør noen gode rolletolkninger her, og spiller sine respektive roller meget godt. Barry spilte faktisk ku i 15 filmer opp igjennom sin karriere og spilte i sin siste film i 1933. 


Hitchcock begynner allerde her å vise filmtekniker som gjorde han verdenskjent noen år senere, og i tilegg har han faktisk laget en film som er noe så annerledes som en slags komedie fra «thrillerens mester.»


Filmen er kanskje ikke like rafinert og polert som Hitchcocks senere filmer, men jeg likte den godt. Både morsom og underholdene og akkurat passe lang.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar