mandag 11. februar 2013

Dag 11 – Gojira


 


Dagens film er den japanske filmen Gojira fra 1954.
Filmen er regissert av Ishirô Honda og har Akihiko Hirata, Momoko Kôchi, Akira Takarada og Takashi Shimura i hovedrollene. 

 

Synopsis:
Gojira handler om et enormt forhistorisk monster som forstyrres av at amerikanske atomprøvesprengninger i Stillehavet. Den radioaktive strålingen gjør at Godzilla muterer og blir større. Han får nye egenskaper og kan sprute en kraftig radioaktiv ildstråle ut av munnen. Monsteret angriper flere skip, før den kommer i land i Tokyo og ødelegger hele byen, tilsynelatende uten at noe kan stoppe den. Godzilla blir til slutt beseiret av en japansk vitenskapsmann som heter Serizawa (Akihiko Hirata). Serizawa anvender et kjemisk undervannsvåpen som han har laget. Da hans oppfinnelse er for skrekkelig for menneskeheten velger han å ta sitt eget liv og ta hemmeligheten med seg i graven, slik at ingen igjen skal kunne anvende hans oppfinnelse





Gojira, eller Godzilla som han er kjent som her i vesten er uten tvil en av de beste kjemte filmmonsterne gjennom alle tider. Men det viser seg at det å få tak på Godzilla filmene her i Norge, det er jaggu ikke lett. Man skulle tro at en såpass kjent filmserie skulle være lett å finne, men jeg klarte etter lang tids leting å få tak på iallefall 6 av Godzilla filmene, hvorav 1 skal bli sett i løpet av årets festival. 


Godzilla serien inneholder til nå 28 filmer, samt en amerikansk remake. Filmene inneholder mer eller mindre akkurat de samme ingrediensene, men som de sier i USA, «Why Change A Winning Formula». Så lenge filmene er populære og folk ser de er det vel egentlig bare å kjøre på (Selv om det nå er 8 år siden siste Godzilla film ble gitt ut).


Navnet Gojira er en kombinasjon av de japanske ordene for Gorilla (Gorira) og hval (Kujira). Grunnen til navnet var at monsteret i utgangspunktet skulle være et slags Gorilla-hval monster. Det kunne vært spennende å sett hvordan ette designet var i grunn. 

 

Det kan også nevnes at dette var den dyreste filmene som noensinne var gitt ut i Japan når den ble gitt ut i 1954. Filmen kostet da rundt 6 millioner kroner å lage. Men den spilte inn godt over 14 millioner kroner og har som sagt fått 27 oppfølgere, så må jo på alle måter kalles en suksess historie. 

 

Det første minuttet av filmen forteller (sannsynligvis) bakgrunnshistorien for filmen, men de som har oversatt filmen kunne tydeligvis ikke lese japansk for her er det ingen oversettelse. Merkelige saker. Men vi har iallefall det originale japanske lydsporet og ikke det dubbede amerikanske og det er jo bra. 

 

Filmen er god og historien er også overraskende god. Godzilla i seg selv er vel kanskje ikke så fryktinngytende i 2012 som han var i 1954, men filmen holder seg godt til å være snart 60 år gammel.


En film alle «monsterfans» bør ha sett, og vel verdt å skaffe seg. 



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar