lørdag 23. februar 2013

Dag 23 – Kampen Om Tungtvannet




Dagens film er den norske filmen Kampen om Tungtvannet fra 1948.
Filmen er regissert av Jean Dréville og Titus Vibe-Müller og har Claus Helberg, Jens A. Poulsson, Henki Kolstad og Arne Kjelstrup i hovedrollene. 


Synopsis:
Historien er basert på den mest kjente sabotasjeaksjonen gjennomført på norsk jord under den andre verdenskrig. Den norske motstandsgruppen Kompani Linge sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork i februar 1943.



Filmen er også kjent som «La Bataille de l'eau lourde» i Frankrike og som «Operation Swallow: The Battle for Heavy Water» i USA.



Filmen er lagt opp som en rekonstruksjon av hendelsen der flere av de personene som deltok hadde samme rolle i filmen. Skuespillet i filmen er dermed ikke helt på topp i alle scenene, men med tanke på at flere av disse mennene aldri hadde stått foran et kamera før var det mer en godkjent.



Denne filmen er faktisk ikke blitt offisielt sluppet på hverken DVD eller Blu-Ray, noe jeg syntes er rart. Det er mulig at Norsk Industriarbeider Museum i Vemork som selger DVDen i sin «museumsbutikk» sitter på noe rettigheter, men jeg syntes det virker rart. For dette er virkleig en film som burde blitt utgitt til massene.



Kvaliteten på filmen er da desverre under enhver kritikk og da spesielt lyden er ganske dårlig, men den er fullt se bar.  Uten tvil en av de mest heltemodige tingene som ble utført under andre verdenskrig her til lands, og utrolig spennede også i filmform.



Det har også kommet en amerikank utgave av samme historie, i form av «Heroes Of Telemark» med Kirk Douglas i hoverollen. Denne så jeg i fjor, og filmatisk sett så er nok den filmen mer spennede og underholdende, mens Kampen om tungtvannet føles mer som en blanding av Filmavis og dokumentar.



Men når det er sagt så er filmen både spennede og interresant og så absolutt verdt å se.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar