onsdag 6. mars 2013

Dag 34 – Circus


Dagens film er den amerikanske filmen Circus fra 1928.
Filmen er regissert av Charles Chaplin og har Harry Crocker, Merna Kennedy, Allan Garcia og Chaplin selv i hovedrollene. 


Synopsis:
Chaplins figur, The Little Tramp, blir engasjert som klovn av et omreisende sirkus. Han forelsker seg i sirkuseierens datter, som blir dårlig behandlet av sin far. Han må også konkurrere med en rival, en kjekk balansekunstner. 




Mer Chaplin, denne gangen i form av The Circus. Nok en av de mer «tidlige» Chaplin filmene som jeg ikke hadde hatt gleden av å se før. Dette er forøvrig Chaplins siste «offisielle» stumfilm. 


Min utgave har den reviderte utgaven fra 1969, hvor den 80 år gamle Chaplin syntes åpningsangen.


Denne filmen var visstnok den mest problematiske i Chaplins karriere. Mange hendelser, deriblant en brann på settet, Chaplins skilsmisse fra sin kone Lita Grey, hans mors død og skatteproblemer førte til at filmen ble satt tilbake over 8 måneder. 


Men filmen spilte inn nesten 4 millioner dollar når den først ble gitt ut og er visstnok den syvende mest inntjenende stumfilmen gjennom historien. 


Filmen var i utgangspunktet også nominert til 5 Oscars, men disse ble fjernet før utdelingen. Grunnen til dette var at Chaplin istedet fikk æresprisen dette året, først og fremst for sin jobb med The Circus.


Chaplin trente visstnok i mange måneder før filmens beste scene, nemlig «linegang» scenen. En utrolig scene, som det faktisk er Chaplin selv som utfører. 


Dette hadde nok en så anerkjent skuespiller ALDRI fått «lov» til å gjort i dag, men Chaplin tror jeg gjorde litt som han ville selv. 


Historien er både morsom og mot slutten rørende, og dette er nok fort en glemt Chaplin perle. En film jeg absolutt vil anbefale, og med sine 69 minutter er det en kort og rask film å se også. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar