torsdag 14. mars 2013

Dag 42 - A Star Is Born



Dagens film er den amerikanske filmen A Star Is Born fra 1954. Filmen er regissert av George Cukor og har Jack Carson, Tommy Noonan, James Mason og Judy Garland i hovedrollene. 


Synopsis:
En falmende filmstjerne, Norman Maine (Mason) hjelper en ung sangerske Esther Blodgett (Garland) å nå stjernestatus, til tross for at alder og alkoholisme sender hans egen karriere nedover.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2PCbEAt90dk

Denne filmen er en av de store amerikanske filmklassikerne, men dette er faktisk ikke den første utgaven av historien. Det ble først laget en utgave i 1932 som fikk navnet What Price Hollywood, som faktisk var nominert til en Oscar. 5 år senere kom det en ny utgave da med samme navn som denne nemlig, A Star Is Born. Denne var enda mer populær og vant en en Oscar for beste manus.

 

Denne filmen var filmen som var starten på Judy Garlands filmcomback etter at hun hadde hatt en pause på 4 år etter at hun ble løslatt fra sin kontrakt hos MGM.


Originalt ønsket Cukor å ha Cary Grant i hovedrollen og Grant følte at det å spille i filmen ville vært en drøm, men han ønsket heller å reise rundt med sin kone Betsy Drake på denne tiden. I tilegg var han ikke så overbegeistret over ideen om å spille sammen med Judy Garland som han anså som meget ustabil.


Originalkuttet av filmen var på hele 196 minutter, og selv om test visningene var positive, så ble det bestemt at filmen måtte kuttes ned. Den ble så kuttet ned til 182 minutter når den hadde premiere i New York. Filmen fikk glimrende tilbakemeldinger, men Warner var redd for at filmlengden skulle føre til at filmen ikke ble vist «nok» ganger pr døgn, så de kuttet ned filmen med ca 30 mintter til 154 minutter istedet. Dette helt uten Cukors viten, som for tiden var på ferie i India. 


Filmen kostet hele 5 millioner dollar å lage og var til da den dyreste hollywood filmen som var blitt produsert. Filmen spilte inn 6 millioner dollar, men med tanke på markedsføring og liggende gikk den alikevel med et underskudd. Mange mener at dette var grunnen til at Garland ikke fikk en Oscar for beste hovedrolle. Den prisen gikk til Grace Kelly for hennes rolletolkning i The Country Girl. 


Personlig syntes jeg filmen var underholdende og Garland spiller glimrende i filmen. Selv om hun etter sigende var i ganske dårlig forfatning under innspillingen viser hun ikke dette i filmen.

Det har blitt laget enda en utgave av historien i 1976. Da med Barbra Streisand i hovedrollen. Denne filmen var også godt mottat og spilte inn bra med kroner i sin tid. 


En god film som absolutt er å anbefale for de som liker musikaler.


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar