lørdag 16. mars 2013

Dag 44 - Airport


Dagens film er den amerikanske filmen Airport fra 1970. Filmen er regissert av George Seaton og har Jacqueline Bisset, Jean Seberg, Burt Lancaster og Dean Martin i hovedrollene. 


Synopsis:
Mel Bakersfeld er den svært så krevende sjefen for Lincoln International Airport, som prøver å holde flyplassen sin åpen til tross dor at det raser full storm i Midt-vesten, og ei rasende kone. I mellomtiden ser det ut til at hans ikke helt gode venn, svogeren Vernon Demerest, kan få sine planer om en fredelig overnatting i Italia avbrutt av uventede nyheter fra Gwen Meighen, og av planene til den meget uberegnelige D.O. Guerrero, som også er ombord. 




Airport eller Airport 1970 som er navnet som vanligvis blir brukt nå er første film i en hel serie av Airport filmer. Den ble etterfulgt av Airport 1975, Airport '77 og The Concorde... Airport '79. 


Alle filmene har forskjellige skuespillere og historiene henger ikke noe nevneverdig sammen, men overraskende nok har alle filmene meget kjente navn på rollelistene. Det er kun George Kennedy som spiller i alle filmene, men da i forskjellige roller. 


Airport er faktisk også en Oscar vinner. Helen Hayes vant prisen for beste kvinnlige birolle, for sin rolle som Ada Quonsett. Den var forøvrig nominert til hele 9 Oscars. 


Både Dean Martin og Burt Lancaster hadde avtalt at de skulle motta 10% av overskuddet til filmen, noe som førte til at de begge mottok rundt 7 millioner dollar ekstra for å spille i filmen. 


Filmen spilte faktisk inn over 100 Millioner dollar, noe som tilsvarer ca 560 millioner dollar om man tar med inflasjon i utregningen. I følge statestikken er det den 42de mest inringende filmen gjennom alle tider. Den er også på mange måter opphavet til de mange katastrofe filmene som kom på 70 tallet. 


På tross av dette hevdet Lancaster at filmen var «the worst piece of junk ever made». Han om det.



Jeg liker godt såkalte «katastrofefilmer» og når man her får en katastrofe film med en god dose humor i tillegg får man en underholdende film. Det er litt vanskelig å ta filmen veldig seriøst etter å ha sett parodien «Airplane».


Lancaster spiller godt i rollen som Mel Bakersfield og Dean Martin, spiller Dean Martin, som flypilot :-) Van Heflin og Helen Hayes spiller også godt i denne filmen og er de mer seriøse aktørene her. 


En underholdende katastrofefilm som absolutt er å anbefale.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar