onsdag 20. mars 2013

Dag 48 – A King In New York


Dagens film er den britiske filmen A King In New York fra 1957. Filmen er regissert av Charles Chaplin og har Oliver Johnston, Jery Desmonde, Maxine Audley og Chaplin selv i hovedrollene. 


Synopsis:
Filmen forteller om en styrtet monark som kommer til New York bare for å finne ut at statsministeren hans har stukket av med alle pengene hans. Han pådrar seg raskt stor gjeld til hotellet sitt, og derfor blir han overtalt til å lage TV-reklamer. I mellomtiden møter monarken en veslevoksen gutt som blir presset av statlige agenter til å forråde foreldrene sine. Monarken blir skuffet over dette samfunnet som betaler enorme pengesummer til bajaser og lurendreiere samtidig som det undergraver sin egen grunnlov. Til slutt blir det for mye for ham, og han forlater landet, men ikke før han har klart å gi den unge gutten håp om en bedre fremtid. 

 





Dette var den første filmen Chaplin laget i England etter at han ble «kastet ut» av USA, og i tilegg var dette den siste filmen hvor han selv spilte hovedrollen.


Filmen hadde faktisk ikke premiere i USA før over ti år senere, i 1973 og ble ikke særlig populær der.


Chaplin hadde tre film-ideer som han vurderte når han skulle lage «denne» filmen.

1. Filmen som ble laget.


2. Å gjenooplive «tramp» karakteren, noe som han ikke gjorde i og med at han viste at grunnen til at karaktreen var populær var «felksibiteten» til Chaplin selv, noe han følte at han med årene hadde mistet.


3. Å bringe tilbake Monsiour Verdoux fra nevnte film. Dette var noe både hans kone og assistent frarådet han å gjøre, i og med at de mente han burde ha en ny karakter.

Filmingen i England var problematisk for Chaplin siden han ikke lenger hadde sine vante medarbeidere og heller sitt eget studio. I tillegg var hans under et tidspress, noie som førte til at filmen ble laget på kun 12 uker. Noe som var den korteste tiden Chaplin hadde brukt på sine fulllengdes filmer. 


Chaplin spiller bra også i denne filmen, selv om han her er nærmere 70 år. Michael Chaplin derimot er ikke den store skuespilleren. Jeg følte at han var veldig feilplassert i denne filmen og fungerte utrolig dårlig. Det var kanskje en grunn til at han ikke spilte i så veldig mange filmer etter dette. 


Denne filmen føles litt mindre morsom og litt mer utdratt en mange av Chaplins andre filmer. Men dette kan så klart ha litt med at jeg ikke kjente så godt til bakgrunnshistorien for innholdet i filmen. 


Jg vil si at den første halvdelen av filmen er god, men den siste halvpartenv ar jeg ikke så overbegeistret for.


Helt klart ikke Chaplins beste, men helt ok film som Chaplin fansen ialleflal bør se.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar