mandag 18. mars 2013

Dag 46 – Little Lord Fauntelroy



Dagens film er den amerikanske filmen Little Lord Fauntelroy fra 1946. Filmen er regissert av John Cromwell og har Mickey Rooney, C. Aubrey Smith, Freddie Bartholomew og Dolores Costello i hovedrollene. 


Synopsis:
Lille Cedric bor sammen med moren sin i Amerika og vet ikke at han er arving til Jarlen av Dorincourt i England. Faren til Cedric er død. Da han giftet seg med en amerikanerinne ville ikke Jarlen ha noe med ham og familien hans å gjøre.
Nå er Jarlen gammel. Han trenger en arving, og den eneste som finnes er Cedric. Jarlen sender derfor bud etter Cedric og moren hans. Jarlen er en bitter, grinete og selvopptatt gammel mann. Cedric er et englebarn med en optimistisk tro på alt og alle. Selv om Jarlen ikke vil snakke med moren hans, er Cedric vennlig mot den gamle mannen, som etter hvert tør opp. De blir glade i hverandre, bestefaren og barnebarnet. Når en annen arving, den usympatiske fetteren til Cedric, dukker opp, er det duket for dramatikk.




Denne filmen er bassert på boken med samme navn av Frances Hodgson Burnett fra 1986. 

 

Dette er den fjerde utgave av historien som ble filmatisert. Den første utgaven ble gitt ut i 1914, den andre som har navnet A Kis Lord (som er en Ungarsk versjon av historien) samt utgaven fra 1921 med Mary Pickford i en av hovedrollene. I tilegg har det i ettertid blitt laget yttterligere to TV-filmer, samt 3 miniserier basser på historien.


Jeg har ikke lest boken siden jeg gikk på barneskolen, men denne filmen er vistnok en veldig god adapsjon av historien. 

 

Aubrey Smith og Freddie Bartholomew spiller utrolig godt i denne filmen og jeg føler at disse to samspiller veldig bra. De spiller godt av hverandre og både oppfører seg og ser ut som om de er i familie for å si det slik. 

 

Freddie ble forresten oppdratt av sin tante, men etter suksessen med denne filmen gjorde hans «ekte» foreldre alt de kunne for å en del av inntjeningene hans. Dette førte til 6 år med rettsaker og saksøking, noe som førte til at Freddie gikk glipp av «viktige» år i hans filmkarriere.


Filmen er også såkalt Public domain i og med at selskapet som eide rettighetene Selznick International Productions er lagt ned. Så den kan sees her: http://www.archive.org/details/little_lord_fauntleroy

 

Det er jo positivt at man kan se denne filmen på en enkel måte, men desverre fører det også til at det eksisterer mange dårlige utgave av denne filmen ute på markedet. 

 

Jeg vil anbefale de som virkelig har lyst til å se filmen i god kvalitet å skaffe seg Kino Classics Remastered Edition på Blu-ray, i og med at denne har glimrende bilde og lydkvalitet.

En god utgave av historien og absolutt verdt å sjekke ut. 

 
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar