fredag 29. mars 2013

Dag 57 - Spellbound























Dagens film er den amerikanske filmen Spellbound fra 1945. Filmen er regissert av Alfred Hitchcock og har Leo G. Carroll, Michael Chekhov, Gregory Peck og Ingrid Bergman i hovedrollene. 


Synopsis:På et psykiatrisk sykehus venter man på den nye direktøren - Dr. Edwards. Men ikke før er han ankommet så fattes det mistanke om at Dr. Edwards ikke er Dr. Edwards, men en syk person som sliter med skyld-traume og hukommelsestap. Legen selv tror fullt og fast at han er den han gir seg ut for å være. Ingrid Bergmans spiller rollen som psykologen Constance Petersen, som ikke bare ønsker å komme til bunns i mysteriet ut i fra faglige motiver, men fordi hun forelsker seg i sin pasient. 
 

Jeg er ikke så veldig oppdatert på Hitchcocks filmografi før han dro over dammen til USA, så Spellbound hadde jeg faktisk ikke hørt om får jeg snappet den opp på DVD. Men med Hitch bak spakene og Gregory Peck og Ingrid Bergman i hovedrollene hadde jeg store forhåpninger. 

 

Filmen er en adapsjon av boken The House Of Dr. Edwardes av Hillary Saint George Saunders og John Palmer. 


Som «vanlig» i hitchcoks filmer så har han selv en en liten birolle. I denne filmen så kan han sees når han går ut av heisen på Empire State hotell etter ca 37 minutter. Den originale amerikanske traileren for filmen laget et stort oppstuss av dette og viste faktisk scenen med hitchcock 2 ganger i løpet av traileren. 


Filmen vant også en Oscar. Da for beste musikk i en drama eller komedie. Som en liten kuriositet så skal det nevnes at Hitchcock selv aldri vant en Oscar for beste regi gjennom sin karriere, noe som i dag kan virke litt rart. 


Drømmesekvensene i denne filmen er det Salvadore Dali som står bak. Disse skulle egentlig ha en stor del av handlingen i filmen, men Hitchcock var ikke så overbegeistret for dette, så det er veldig få av disse scenene som i det hele tatt ble filmet, og enda færre som faktisk endte opp i filmen.,


Dette var en overbevisende thriller i tidlig Hitchcock stil og med (for tiden) et tema som man ikke snakket så mye om. 


Filmen er ganske gammeldags når det kommer til hele psykologien, men filmen er tross alt fra 1945 og de hadde ikke de samme kunnskapene om dette da, som man har nå. 


Peck og Bergman spiller meget bra i denne filmen og passer på en merkelig måte godt sammen føler jeg. 


En greit gjennomført Hitchcock film, men ikke helt oppe blant de beste. 



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar