lørdag 9. mars 2013

Dag 37 – The Man Who Shot Liberty Valance



Dagens film er den amerikanske filmen The Man Who Shot Liberty Valance fra 1962.
Filmen er regissert av John Ford og har John Carradine, Vera Miles, James Stewart og John Wayne i hovedrollene. 


Synopsis:
James Stewart spiller den klossete, men sjarmerende storbyadvokaten som er fast bestemt på å befri den rettskafne landsbyen Shinbone fra dens plageånd nummer én: Liberty Valance (Lee Marvin). Og som ikke det er nok, er tittelrollen besatt av den største stjernen som noen gang har holdt i en seksløper: John Wayne. Den superhederlige Stewart og den barske rancheieren Wayne er også forelsket i samme kvinne (Vera Miles). En av dem får revolvermannen, men den andre får jenta.

 



 

I og med at John Wayne gjorde en såpass dårlig jobb i forrige film, tenkte jeg det var greit å la han få lov til å rette opp noe av inntrykket i dag. 


Filmen er som nevnt regissret av John Ford, som uten tvil er en av vår tids største regissører. Han er iallefall den beste Western regissøren som finnes. Han har laget stor-titler som Stagecoach, Grapes Of Wrath, How Green Was My Valley, How the West Was Won, The Searchers og Rio Grande.


The Man Who Shot Liberty Valance var hans siste Western film og en av hans medst populære. Dette skyldes nok helt klart filmens to hovedskuespillere John Wayne og James Stewart som begge spiller glimrende i denne filmen. 


Både Steward og Wayne var av mange sagt å være over toppen av sine karrierer, men de viser i denne filmen begge to at dette helt klart ikke var tilfelle. Spesielt Stewart er som skapt til rollen som Ransom Stoddard. At ingen av disse to skuespillerne var nominert til Oscar dette året overasker meg stort. Men grunnen er nok at Western-sjangeren veldig sjelden fikk nominnasjoner til Oscar priser. 


Men resten av rollebesteningen gjør også en glimrende jobb, Både Vera Miles, Lee Wallace, John Carradine, Edmond O'Brien og en av mine favoritter i en mindre rolle nemlig Lee Van Cleef spiller også glimrende og gjør dette til en knallgod western. 


Filmen er stort sett filmet på settet til Paramount og har veldig lite «ekte» natur i seg. Filmen er laget i svart/hvit når fargefilmen hadde fått godt inntog i Hollywood og selv om Ford selv sa at filmen gjorde seg bedre i Svart/Hvit, ryktes det at grunnene heller var at Paramount ikke hadde råd til å lage filmen i farger samt at Stewart Og Wayne så litt for gamle ut i farger. 


En overraskende god western med en god historie og glimrende skuespillerprestasjoner, vel verdt å sjekke ut. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar