tirsdag 12. mars 2013

Dag 40 – Le Mépris


Dagens film er den franske filmen Le Mépris fra 1968. Filmen er regissert av Jean-Luc Godard og har Giorgia Moll, Jack Palance. Michel Piccoli og Birgitte Bardot i hovedrollene.

Synopsis: Le Mépris er kanskje den mest kommersielle av Godards filmer, men samtidig er den også en av dem som mest eksplisitt viser sin forakt mot nettopp filmindustrien. Filmen handler om en filminnspilling der regissøren, spilt av Fritz Lang, nærmest fremstår som en gudeliknende skikkelse, produsenten som en fascistisk barbar og manusforfatteren som en prostituert svekling. Filmen bruker et nytt og modernistisk filmspråk, samtidig som den dypt beklager tapet av det gamle.



 

Denne filmen er bassert på et sammarbeid mellom den italienske film produsenten Carlo Ponti og Jean-Luc Godard. Godard ønsket å ha Kim Novak og Frank Sinatra i hovedrollene i filmen, men ingen av de to var interresert i å spille i filmen. Ponti foreslo at de skulle ha Marcello Mastroianni og Sophia Loren i hovedrollene, men dette mente Godard at ikke passet i det hele tatt. 

 

Til slutt falt valget på Michel Piccoli og Brigitte Bardot. Hovedgrunnen til at Bardot ble valgt var at
produsent Joseph Levine mente at den eneste måten å få solgt denne filmen var å ha en naken scene med Bardot i starten av filmen. Filmingen tok også ekstra lang tid i og med at mye tid ble brukt på å jage bort papparazi-fotografer fra settet, som forsøkte å få tatt bilder av Bardot. 

 

Det ble gitt ut 3 forskjellige utgaver av filmen. En Fransk utgave, en britisk utgave og en tysk utgave av filmen. Hoved forskjellene er at den franske utgaven er multilingual (med både fransk, engelsk, tysk og Itaiensk språk), mens de amerikanske og tyske utgavene er dubbet over til hvert sitt språk. 

 

I tilegg så er det Italienske utgaven klippet ned til 82 minutter (istedet for de originale 103) og det har blitt lagt på et Jazz soundtrack av Piero Piccioni istedet for den originale musikken.


Den mest utbredte utgaven som er tilgjengelig er (heldigvi) den franke utgaven og det er den utgaven jeg har gått til anskaffelse av på Blu-ray. 

 

Godard hadde frem til denne filmen laget filmer på et lite budsjett og med et kompakt lite crew rundt seg og dette var hans første film med en stor produksjon. Han brukte da denne filmen for å se om dette var noe han kunne tenkt seg å gjøre mer av. 


Godard fant da ut at han mislikte sterkt å lage film på denne måten, og bestemte seg for at dette var en opplevelse han ikke ville ha igjen. 

 

Franks film har egentlig aldri vært min sterke side, og det er få franske filmer jeg har sett til nå som jeg har likt. Men denne syntes jeg var meget god. Godard bruker mange lange tagninger i denne filmen, hvor kamera er stasjonært. Dette er en film teknikk jeg liker meget godt. 

 
 

Skuespillet i filmen er utrolig bra, og som både Godard og Ponti ble enige om, Bardot både passer til rollen og ser utrolig bra ut i denne rollen. Fritz Lang, den kjente tyske regissøren spiller en av hovedrollene i filmen, som seg selv. Han gjør også en meget god jobb på sine eldre dager og hadde det ikke vært for at han var en så glimrende regissør tror jeg han fort kunne gjort seg godt som skuespiller også.


En meget god fransk film som absolutt er å anbefale. 

 

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar