torsdag 28. mars 2013

Dag 56 – Stalker





Dagens film er den russiske filmen Stalker fra 1979. Filmen er regissert av Andrey Tarkovskiy og har Nikolay Grinko, Anatoliy Solonitsyn, Alisa Freyndlikh og Aleksandr Kaydanovskiy i hovedrollene. 


Synopsis:Stalker er en sciencefiction-film med et religiøs-filosofisk tema som blir fortalt i et langsomt tempo. Filmen handler om tre menn som vandrer gjennom «Sonen», et forbudt, overgrodd og øde, post-apokalyptisk ruinområde, på leting etter et rom som sies å kunne oppfylle ens innerste ønsker.




 

Vel, da er det tid for en russisk film her på bloggen. Russiske filmer har jeg ikke hatt så mye erfaring med, men denne ligger godt inne på Top250 listen på IMDB så har trua på denne. 

 

Stalker er fritt basert på fortellinga i forfatterbrødrene Arkadij og Boris Strugatskijs sciencefiction-roman Piknik ved veikanten (originaltittel Пикник на обочине) som ble utgitt i 1972.


Tarkovsky brukte visstnok et år på å filme utendørs scenene til filmen, men når de kom tilbake til Moskva for å sjekke filmen, så viste det seg at filmen var litt fremkalt på feil måte så ikke noe av det kunne brukes. 

 

Dermed måtte alt filmes på nytt og dette ble vistnok helt annerledes enn den første versjonen som ble filmet. 
 
 

Filmen har 142 kutt i løpet av 163 minutter. Noe som betyr at hver scenen varer i godt over 1 minutt, noe som setter den i sterk kontrast til dagens Hollywood filmer som har en mediantid på ca 2 sekund.


Filmen solgte 4,3 millioner billetter i Russløand når den var satt opp på kino. 

 

I følge rykter så døde minst 3 av crewet som jobbet på denne filmen, inkludert regissør Tarkovskiy selv av den samme typen lungekreft. Dette mener man at er på grunn av Stalker, og filmingen i nærheten av et kjernekraftverk. 

 

Dette er en meget spesiell film, og er nok helt klart ikke en film for den store massen. I allefall ikke her i vesten. 

 

Jeg derimot syntes den var interresant både filmmessig og historiemessig. Filmen veksler mellom Sepia og farger. 

 

Om det er noen som kjenner til spillserien «S.T.A.L.K.E.R» som kom ut for noen år siden så er den løst basert på både denne filmen og på Piknikk ved veikanten romanen. 

 

Helt klart en film for spesielt interesserte, men har du lyst til å se en meget god russisk film og har 2,5 timer til overs er den sterkt anbefalt.


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar