fredag 7. februar 2014

Dag 07 - Mutiny On The Bounty


Dagens film er den amerikanske filmen Mutiny On The Bounty fra 1962. Filmen er regissert av Lewis Milestone og har Richard Harris, Trevor Howard og Marlon Brando i hovedrollene. 


Synopsis:
The Bounty seiler fra Portsmouth i 1787. Målet er å seile til Tahiti for å hente varer. Kaptein Bligh skyr ingen midler for å nå sin destinasjon så raskt som overhode mulig, og holde mannskapet i et jerngrep. Når de endelig når Tahiti, føles friheten som det rene paradis for besetningen. På veien tilbake til England blir omveltningene for mye for sjømennene, og offiseren Fletcher Christian leder mannskapet i et mytteri - mytteriet på Bounty. 




Mutiny On The Bounty er en av de store episke filmene som ble gitt ut i USA på 1960 tallet. Med en spilletid på over 3 timer er den nesten en helaftens affære å se igjennom hele filmen.


Filmen er bassert på boken med samme navn av Charles Nordhoff og James Norman Hall, som igjen er bassert på den sanne historien om H.M.S. Bounty. 


Skipet som ble brukt i filmen var i mange mange år en populær turistatraksjon i S. Petersburg i Florida. Her kunne de lære om H.M.S Bounty og se de to MGM filmene om båten.


Den ble faktisk også brukt i Pirates Of The Carribean: Dead Man's Chest, da som «The Edinburgh Trader. Dessverre sank båten 29. Oktober 2012 når orkanen Sandy slo inn over Florida. 


Skuespillerne i filmen er meget gode og Brando gjør en veldig god rolle som Fletcher Christian. Noe som kanskje bare skulle mangle med tanke på at han fikk rundt 1,5 millioner dollar for denne rollen.


Filmen var også nominert til hele 7 Oscars, men vant desverre ingen av dem. Grunnen til dette var at 3 andre storfilmer rasket med seg omtrent det som var av Oscars dette året, nemlig Lawrence Of Arabia, To Kill A Mockingbird og The Longest Day. 


I likhet med Cleopatra så ble denne filmen en flopp. Dette hovedsakelig grunnet det skyhøye budsjettet på 19 millioner dollar, hvorav de tjente inn kun 13 millioner på box-officen. I tilegg ødelagte den regisørkarrieren til Lewis Milestone som kun regiserte et par tv-serie episoder etter dette. 


Filmen er den fjerde filmen i rekken som er bassert på historien om H.M.S Bounty. Den første var en Australsk film fra 1916. Deretter kom det en nok en Australsk film i 1933 med navnet «In the Wake of the Bounty». I 1935 kom den mest kjente utgaven ut i USA med Franchot Tone, Clarke Gabel og Charles Laughton i hovedrollene. Denne filmen vant Oscar for beste film i 1936. 


I 1980 kom det enda en film basert på historien, da med titteln «Bounty» og med Laurence Olivier, Anthony Hopkins og Mel Gibson i hovedrollene.,

 

Mutiny On The Bounty er en helt ok film, som i mine øyne blir litt for lang. Den er helt klart verdt å sjekke ut, men skal man kun se en film om denne hendelsen vil jeg nok anbefale den fra 1936 istedet.
Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar