fredag 14. februar 2014

Dag 14 - The Two Faces Of Dr Jekyll


Dagens film er den britiske filmen The Two Faces Of Dr. Jekyll fra 1960. Filmen er regissert av Terence Fisher og har David Kossoff, Dawn Addams, Christopher Lee og Paul Massie i hovedrollene. 
 

Synopsis:
Dr. Henry Jekyll eksperimenterer med hva han mener er den delte naturen i et hvert menneske. At alle mennesker har en god og ond side som er i stadig konflikt med hverandre. Han forsøker å bevise dette ved å utføre eksperimenter som etterhvert viser seg å få katastrofale følger. 




De fleste som kjenner meg veet at jeg er en stor fan av Sir Christopher Lee og når jeg fant ut at denne filmen hadde Lee i en av hovedrollene og det i tillegg var den glimrende Terrence Fisher som hadde regissert den, da måtte den bli en del av festivalprogrammet.


Filmen er basert på boken D. Jekyll And Mr Hyde av Robert Louis Stevenson, men er omskrevet av Wolf Mankowitz. 


Denne filmen skiller seg ganske mye fra andre filmatiseringer av samme historie. Grunnen til dette er at Dr Jekyll her er fremstilt som en ganske ansiktsløs og dyster person, mens Hyde er fremstilt som en elegant og pen mann. Vanligvis pleier dette å være omvendt.


Grunnen til dette er at skrekk kongen Terrence Fisher mente at det onde var det som var underholdene for publikum og hvorfor ikke lage det mer appellerende. Avslutningene på filmen skiller seg også fra andre adapsjoner, men akkurat det ser jeg ingen grunn til å gå for mye inn på, siden det vil ødelegge mye av spenningen ved filmen for de som ikke har sett den. 


I USA fikk filmen en helt annen tittel enn den opprinnelige britiske. Der fikk den navnet «House Of Fright» når den opprinnelig ble utgitt og senere fikk den navnet «Jekyll's Inferno».


Filmen ble ingen suksess for Hammer, og de tapte visstnok over 30 000 pund på filmen, noe som ikke var så gode nyheter. 


Christopher Lee spilte noen år senere i nok en film basert på samme historie, nemlig Amicus «I, Monster». Da i tittelrollen som Dr. Charles Marlowe / Edward Blake. 


Filmen var faktisk bedre enn jeg hadde trodd og både handlingen og musikken er meget god her. Høydepunktet for min del er så klart Lees tolkning av Paul Allen, og dette var faktisk en av Lee sine favorittroller også. 


Overraskende nok en av de beste adapsjonene av denne klassiske historien jeg har sett og helt klart anbefalt.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar