onsdag 19. februar 2014

Dag 19 - The Killers


Dagens film er den amerikanske filmen The Killers fra 1946. Filmen er regissert av Robert Siodmak og har Albert Dekker, Edmund O'Brien, Ava Gardner og Burt Lancaster i hovedrollene. 


Synopsis:
Vi møter to mystiske menn som dreper en aldrende bokser. Bokseren gjør ingen motstand mot de to mennene, det virker istedet som han tar imot sin død med åpne armer. En forsikringsagent får i oppdrag å utrede saken. Mens han leter etter et svar på historien om hva som har skjedd, kommer han over flere brikker som alle passer inn i et og samme puslespill. 




Filmen er basert på en novelle med samme navn skrevet av Ernest Hemmingway. Manuset er skrevet av Anthony Veiler, men med u-kreditert hjelp fra Richard Brooks og John Huston.


De første 20 minuttene av filmen er temmelig nøyaktig basert på boken til Hemmingway, mens resten av filmen er lagt til. Dette var i følge Hemmnigway den første filmatiseringen av hans skrevne ord som han virkelig beundret. Det må jo være no å ta med seg. 


The Killers ble nominert til fire Oscars, for beste regissør, beste manus, beste editering, og beste musikk. Dessverre vant den ingen av disse. 


Burt Lancaster var ikke førstevalget til hovedrollene i denne filmen, men siden Warner Bros nektet å låne ut skuespiller Wayne Morris til Universal, fikk Lancaster rollen, som faktisk var han aller første filmrolle. For en rolle å debutere som skuespiller i, sier da jeg.



Dette var også den første hovedrollen til Ava Gardner, selv om hun hadde spilt i en god del filmer før og rollen som på mange måter gjorde at karrieren hennes tok av.


 
Denne filmen benytter seg av flere flashback sekvenser, noe som var ganske uvanlig på denne tiden og som gjorde at filmen fikk litt ekstra oppmerksomhet.




Skuespillerne gjør en glimrende jobb i denne filmen og historien er også veldig underholdende. Jeg tror ikke jeg har sett en eneste film innen for «film-noir» sjangeren som jeg ikke har likt, så dette er helt tydeligvis en sjanger som appellerer til meg




En morsom liten funfact er at starten på temasangen til denne filmen faktisk ble brukt i TV-serien Dragnet noen år senere.




En film med samme navn, basert på samme historie ble laget i 1964 med Lee Marvin og Angie Dickinson i hovedrollen. Denne filmen var først tenkt som en TV-film, men filmen ble ansett som for voldelig, så da ble den sluppet på kino i stedet. Filmen har fått gode omtaler og er tydeligvis verdt å sjekke ut.




En av de beste film-noir filmene jeg har sett til nå og sterkt anbefalt til de som liker denne sjangeren, eller liker klassiske krimfilmer.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar