søndag 23. februar 2014

Dag 23 - Jabberwocky


Dagens film er den britiske filmen Jabberwocky fra 1977. Filmen er regissert av Terry Gilliam og har Warren Mitchell, John Le Mesurier, Harry Corbet og Michael Palin i hovedrollene. 


Synopsis:
Dette er historien om Dennis, som er sønn av en gammel og konservativ bøkkerhåndverker. Faren drømmer om at avkommet skal følge i hans egne fotspor, men Dennis har sin egen drøm - å bli handelsmann. Dennis er dessuten forelsket i Griselda, datteren av den mer eller mindre velstående handelsmannen Mr. Fishfinger, som for øvrig er forbildet til Dennis. Griselda har verken respekt eller interesse for Dennis, som dessverre er altfor dum til å skjønne de utallige hintene hun gir ham. 



Jabberwocky er meget løst bassert på Lewis Carrols dikt «JAbberwocky».


Dette Terry Gilliams første film som solo regisør. Filmen ble ikke så godt mottatt når den hadde premiere, men har med årene fått kult status. Filmen var starten på Gilliams etterhvert meget gode regisør karriere og man ser mye til hans sorte humor og spesielle visuelle verden her. 


Filmen kan på mange måter minne mye om Monthy Pythons både stilmessig og humormessig, noe som ikke er så rart i og med at Gilliam var en viktig bidragsyter til ideene i Phyton.


 
Filmen ble faktisk reklamert som «Monty Pythons Jabberwocky» når den hadde premiere i USA, noe som Gilliam mislikte sterkt. Med trusler om saksøking ble dette etterhvert fjernet. 


Mange av scenene i filmen ble tatt på første tagning, siden de både hadde kort tid påå fullføre filmen og budsjettet på filmen var kun 500 000 dollar. 


Jeg så både denne filmen og Gilliams noe senere film «Time Bandits» når jeg var rundt 8-9 år gammel og husker jeg forsto veldig lite av det som skjedde, samt at jeg ble veldig skremt av disse filmene, så det å se filmene igjen nå 20 år senere er ikke dumt. 


Filmen fremstår fremdeles ganske merkelig og vanskelig å få taket på, men når man nå har blitt mer kjent med Gilliam sin stil i filmene hans, så forstår man at dette er mye av poenget. 


Det jeg tror mange hadde og har problemer med når de ser denne filmen er at de forventer en Monty Python film, med samme type humor som man finner i deres filmer og TV-serie. Det får man ikke her, og jeg tror heller ikke Gilliam har lagt opp til at filmen skal være en slap-stick komedie. 


Selve scenarioet har Gilliam fått til utrolig godt, jeg får iallfall følelsen av at man er i middelalders England og hvor håpløs denne tiden måtte føltes for de som levde da. 


Dette er slettes ikke en dårlig film, men den havner litt mellom to stoler. Den er ikke seriøs nok til å være en seriøs film, og ikke morsom nok til å være en ren komedie. Dermed blir man sittende og undre gjennom hele filmen hva man skal syntes om filmen. 


Men den er verdt å sjekke ut, i alle fall for å se starten på Gilliams regissør karriere.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar