mandag 17. februar 2014

Dag 17 - 8 1/2


Dagens film er den italienske filmen 8 1/2 fra 1963. Filmen er regissert av Federico Fellini og har Sandra Milo, Anouk Aimee, Marcello Mastroianni og Claudia Cardinale i hovedrollene. 


Synopsis:
Filmregissøren Guido Anselmi står med begge beina i midtlivskrisen. Han oppholder seg på et nervesanatorium der han er plaget av stadige mareritt. Barndomsminner iblandet skydfølelse fra oppvekstens strengt katolske tro forfølger ham. Guido sitter med en følelse av at alt haster, at han må velge, fordi det er ikke lang tid igjen. Det høyeste ønsket hans er at filmen han vil lage skal være fri for all løgn. 




8 1/2 er en ganske uvanlig tittel for en film, og man skulle tro det lå en god grunn bak dette tittelvalget. Vel det er egentlig ganske enkelt. Dette var Fellinis åttende film, men siden han hadde bidrat med en del episodefilm, så fant han ut at dette måtte være hans åtte og en halvte film. Dermed var tittelen født.


Fellini var veldig glad i å gi av seg selv i filmene sine, og denne filmen er ikke noe unntak. Det er ganske tydelig at Marcello Mastroianni sin Guido Anselmi karakter er Fellini selv bare spilt av en annen skuespiller. Dette i motsetning til Woody Allen som vanligvis likte å spille selv i sine filmer. 


Filmen vant forøvrig to Oscar statuetter i 1964, en for beste utenlandske film og en for beste kostyme i en sort/hvit film. 


Skuespillet i denne filmen er noe av det beste som er fanget på filmlerretet. Marcello Mastroianni spiller glimrende i denne filmen og dette var nok helt klart høydepunktet i hans karriere, selv om han spilte i mange andre gode filmer også.


Claudia Cardinale spiller også meget godt her i rollen som Claudia, og det må være lov å si at hun er utrolig vakkert fremstilt i denne filmen. 


All lyden i denne filmen ble faktisk dubbte inn i etterkant, og faktisk så ble også mange av replikkene i filmen skrevet først etter at filmen var spilt inn, noe som må sies å være litt spesielt. Dette var også første gangen Claudia Cardinale fikk lov til å dubbe sin egen stemme, vanligvis ble hun dubbet av andre skuespillerinner. 


Filmen hadde gentlig en helt annen avslutning, men Fellini laget en alternativ slutt som skulle være en del av traileren til filmen. Etter å ha ferdiggjort denne scenen fant han ut at han likte den bedre og byttet da ut den originale slutten med denne. 


En usedvanlig god film, men jeg vil nok tro den appererer mer til de av oss som setter liker litt alternativ film, for dette kan nok fort oppfattes som en litt kjedelig film for de som er vant med mer nymotens film. 



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar