torsdag 13. februar 2014

Dag 13 - Johnny Guitar


Dagens film er den amerikanske filmen Johnny Guitar fra 1954. Filmen er regissert av Nicholas Ray og har Scott Brady, Joan Crawford, Mercedes McCambridge og Sterling Hayden i hovedrollene. 


Synopsis:
Da jernbanen endelig kommer til en voksende grenseby, følger problemene hakk i hæl. Forretningskvinnen Joan Crawford kontrollerer ikke bare spillebula like utenfor byen, hun er også i ferd med å skaffe seg nok eiendom til å bli byens mektigste person. Erkerivalen Mercedes McCambridge setter seg fore å stoppe henne og tvinge Crawford ut av byen. I rette øyeblikk dukker Sterling Hayden opp i rollen som trubadur og tidligere revolvermann Johnny Guitar. Han klarer å sette en midlertidig stopp for McCambridges mørke planer, men ikke en gang han kan forhindre et voldelig oppgjør mellom de to maktsyke kvinnene. 




Johnny Guitar er basert på en roman med samme navn skrevet av Roy Chanslor. Selve manuset er det Philip Yordan som er blitt kreditert for, men det var egentlig den svarte listede Ben Maddow som skrev manuset.


Denne filmen er nok en film som er valgt ut av det amerikanske filmregisteret til å bli preservert. Dette skjedde i 2008. 


Joan Crawford og Mercedes McCambridge var ikke akkurat bestevenner under innspillingen av filmen. Hovedgrunnen til dette var visstnok at Crawford hadde datet mannen til McCambridge når hun var yngre. 


Det faktum at Crawford og regissør Nicholas Ray vistnok hadde følelser for hverandre under innspillingen, noe som igjen (ifølge McCambridge) førte til at Crawford fikk spesialbehandling gjorde ikke saken bedre.


Heldigvis foregikk dette bak kulissene og jeg for min del så ikke at disse problemene gjorde noe med deres prestasjoner eller samspill i selve filmen.



Dette var nok en film som kritikerne ikke var så overbegeistret for når den ble sluppet på kinoi, men publikum strømmet til og filmen tjente inn godt over to millioner kroner over budsjett, noe som er bra.



Tittelsangen til filmen, Johnny Guitar er også en meget fengende sang som har blitt covret mange ganger opp i gjennom årene. Blant bandene som har covret sangen er The Shadows, The Spotnicks, James Lst og Group Seven.



Filmen er en overbevisende Western med noe så uvanlig som sterke kvinnlige karakterer som hoved karakterer. Skuespillerne gjør en god jobb og Crawford er glimrende i rollen som Vienna. Sterling Hayden spiller som alltid glimrende, om han spiller i en Western, film-noir eller drama spiller ingen rolle, kvalitet hele veien uansett.



Det faktum at Ernest Borgnine og John Carradine titter innom er helt klart heller ikke noe minus.



En god western som garantert vil appellere til fans av sjangeren.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar