tirsdag 18. februar 2014

Dag 18 - Silver Streak


Dagens film er den amerikanske filmen Silver Streak fra 1976. Filmen er regissert av Arthur Hiller og har Patrick McGoohan, Gene Wilder, Jill Clayburgh og Richard Pryor i hovedrollene. 


Synopsis:
George Caldwell (Gene Wilder) er en bokforlegger som skal til Chichago på en viktig kongress. Han tar Chicago-ekspressen - Silver Streak - og møter i løpet av turen Hilly Burns (Jill Clayburgh), som han forelsker seg i. Men etter at han blir vitne til mordet på Hillys sjef professor Schreiner, en velkjent historiker, blir han selv anklaget for å ha begått mordet. Inn i bildet kommer også Grover Muldoon (Pryor), som er en helsprø, men snill ransmann. Sammen setter de to ut for å komme til bunns i mystikken på Chicago-ekspressen. 




Silver Streak var den første filmen som «komiker-duoen» Wilder & Pryor spilte i sammen. Desverre vil nok jeg si at dette er den nest svakeste av de fire filmene de spilte i sammen. Den er helt klart bedre enn deres siste film «Another You». Men både «Stir Crazy» og min personlige favoritt «See No Evil, Hear No Evil» er klart bedre. 


Originalt var hverken Gene Wilder eller Richard Pryor førstevalgene til hovedrollene i denne filmen. George Sagal var ment å ha rollen til Wilder, mens produsenene ikke ville ha med Pryor siden de mente han var for useriøs og vanskelig å jobbe med. 


Grunnen til dette er at han tidligere hadde truet med å forlate setteet under innspillingen av «The Bingo Long Traveling Al-Stars & Motor Kings». Men Pryor oppførte seg eksemplarisk under innspillingen og dette gjorde at han ble tatt inn i varmen av filmselskapet igjen. 


Men selv om dette kanskje ikke er den beste av Wilder/Pryor filmene, så er det en meget solid og morsom komedie som helt klart holder mål. Begge to spiller godt i denne filmen og det samme gjør også Jill Clayburgh som jeg faktisk ikke kan si jeg har sett i så mange andre filmer.


Filmen skulle egentlig bli filmet i USA, men det amerikanske jernbaneverket var redd for dårlig publisitet vedrørende filmen og nektet å samarbeide. Dermed ble de nødt til å flytte produksjonen til Canada hvor de var mer velvillige til å la de filme på togene. 

 

Gene Wilder ble i 1977 nominert til en Golden Globe For beste skuespiller etter sin innsats i filmen.


Filmen ble en stor publikumssuksess og spilte inn $51 millioner da den gikk på amerikanske kinoer.



En underholdende komedie for fans av 70-talls komedier eller Wilder/Pryor fans. Helt klart anbefalt.



Terningkast:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar