torsdag 27. februar 2014

Dag 27 - Laura


Dagens film er den amerikanske filmen Laura fra 1944. Filmen er regissert av Otto Preminger og har Vincent Price, Clifton Webb, Dana Andrews og Gene Tierney i hovedrollene. 


Synopsis:
Historien om hvordan dektektiven Mark Mc. Pherson avslørte Waldo Lydecker som mordersken i en sak hvor Laura Hunt først var den myrdede, siden den mistenkte. 



 

Laura er bassert på en bok av samme navn skrevet av Vera Caspary. Boken er delt inn i fem deler, med fem forskjellige synsvinkler fra alle hovedkarakterene. Dette var litt for tungvint å få til i 1944, så de endret på dette slik at man heller fikk en mer dynamisk fortellermåte. 


Laura ble i 1999 valgt ut som en av filmene som skulle forvares i det amerikanske filmarkivet. Grunnlaget for dette var at filmen sees på som «en film med kulturelt, historisk og estetisk betydning.»


Gene Tierney hadde egentlig ikke noe lyst til å være med i filmen, men siden hun var under kontrakt med Twentieth Century Fox måtte hun spille i den. Etter at filmen fikk såpass suksess som den gjorde var hun overlykkelig over at hun hadde blitt «tvunget» til å spille hovedrollen. 


Skuespillet i filmen er meget godt. Før nevnte Tierney spiller glimrende i rollen som Laura, og Vincent Prcie er jo en fryd å se i enhver film hans spiller i. Gene Tierney, Judith Anderson, Dana Andrews og Vincent Price døde faktisk alle sammen i perioden mellom 1991 og 1993. 


Castingen av Clifton Webb var ganske kontroversiell. Daryl Zanuck som er en av de store produsentene fra før og etterkrigstiden var sterkt imot at Webb skulle få spille i filmen i og med at han var homoseksuell. Men regisør Otto Preminger sto på sitt og krevde at Webb skulle få spille i filmen. 


Webb hadde da ikke spilt i en eneste film på 14 år, men følte han ikke kunne si nei til denne muligheten. Han spilte faktisk så godt i denne filmen at han ble Oscar nominert. 


Filmen ble faktisk laget på nytt som en Bollywood film i 2005 da under navnet Rog med Irrfan Khan i hovedrollen. 


Laura er meget vellaget og helt klart en av de aller beste film-noir filmene som er laget. Her får man både spenning og underholdning for pengene og filmen er sterkt anbefalt. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar