fredag 10. februar 2012

Dag 10 - The Day The Earth Stood Still



Dagens film er den amerikanske filmen The Day The Earth Stood Still fra 1951. Filmen er regissert av Robert Wise og har Hugh Marlowe, Sam Jaffe, Patricia Neal og Michael Rennie.



Synopsis:
Et romskip lander i Washington DC, og et romvesen kommer ut sammen med en nifs robot med ufattelige ødeleggelsesevner. Slik begynner denne science-fiction-thrilleren. Den er en klassisk ”atomvåpenfilm” fra 1950-tallet og skulle bli en inspirasjon for filmer om invasjoner fra rommet i mange tiår framover. Romvesenet Klaatu (Michael Rennie) prøver å få snakket med Jordens ledere for å advare dem om at dommedag er nær for Jorden, men blir avvist. Senere prøver han seg hos vanlige folk på gata. Der blir ønsket hans om fred tatt vel imot av en vakker, ung kvinne (Patricial Neal), og en framstående forsker (Sam Jaffe). Men resten av menneskeheten møter ham med mistillit, frykt og vold. Tiden holder på å løpe ut, og Klaatu blir tvunget til å vise de utrolige kreftene han rår over i en forbløffende demonstrasjon. Det lærer menneskeheten en lekse den vil huske lenge.


Trailer:


The Day The Earth Stood Still er en av de virkelig store, kjente Sci-fi klassikerene. Hovedkarakter Klaatu er en av de best like Sci-fi karakterene som har blitt presentert på det store filmlerreet.



Michael Renni gjør en glimredne jobb i rollen som Klaatu og er hovedgrunnen til å se denne filmen. Rollen var egentlig ment å bli spilt av Claude Rains (som spitle rollen som Sir John Talbot i Thee Wolf Man som ble sett for noen dager siden) og jeg er sikker på at også han ville gjor en god jobb. Men hovedgrunnen til at Renni fikk rollen var faktisk at han ikke var så kjent som Rains, i og med at Robert Wise mente at publikum ville se på romvesenet som et romvesen om det ble spilt av en mer ukjsne skuespiller.



Effektene i filmen er vel ikke fantastiske etter dagens standard, men med tanke på at filmen er fra 1951 er dette bra saker. Iallefall med tanke på at romskipene var laget av treverk, ståltråd og gips. Det er tydelig at veldig mange filmer av samme slag fra senere år har hentet mye inspirasjon fra denne filmen og jeg vil tro at det ikke er reint få av regissørene også i dag som setter denne filmen som en stor inspirasjonskilde.



Musikken fra filmen er også meget bra, og har vel også på mange måter blitt brukt mange ganger etter at den ble brukt i denne filmen.



Men det filmen kanskje er best kjent for den dag i dag er frasen "Klaatu barada nikt" som blir sagt for å "roe ned" roboten. Denne linjen ble brukt og parodiert i den glimrende Army Of Darkness med Bruce Cambell i hovedrollen når Bruce skal vekke boken "Necronomicon" til live.



The Day The Earth Stood Still har blitt nyinspillt to ganger. Første gang i 1954 under navnet Stranger from Venus. Her spilte Patricia Neal nok en gang hovedrollen og filmen er på mange måter omtrent samme film som TDTESS, bortsett fra at den mangler alt av spesialeffekter.



I 2008 ble det derimot laget en nyinnspilling som til og med har brukt samme navn. Denne gangen med Jennifer Connelly og Keannu Reeves i hovedrollene. Filmen ble (ikke overaskende) ikke så godt mottat og er iallefall etter min mening dårligere på alle vis. Til og med spesialeffektene så bedre ut i 1951 utgaven.



The Day The Earth Stood Still er en av de virkelig store Sci-fi klassikerne og virkelig verdt en titt for alle som liker denne sjangeren.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar