mandag 27. februar 2012

Dag 27 - Citizen Kane



Dagens film er den amerikanske filmen Citizen Kane fra 1941. Filmen er regissert av Orson Welles og Agnes Moorehead, Dorothy Comingore, Joesph Cotton og Welles selv i hovedrollene.



Synopsis:
Multimillionæren Charles Foster Kane dør alene i sitt luksushjem på eiendommen Xanadu, og det siste han sier før han dør, er "rosebud". I et forsøk på å finne ut betydningen av dette mystiske ordet, gjør en reporter sitt ytterste for å spore opp menneskene som jobbet og levde med Kane. De forteller sine historier i en serie av tilbakeblikk som avslører mye om Kane's tragiske liv, hans kjærlighetsforhold og hans karriere - og de har alle sin egen tolkning av hva "rosebud" egentlig betyr.

Trailer:


Dagens film er vel den filmen som oftest har blitt trukket frem når man snakker om "tidenes beste film".



Orson Welles gjorde vel når sant skal sies ikke så veldig mye annet nyttig eller bra som regissør. Joda Touch Of Evil som han gav ut i 1958 var slettes ikke verst, men bortsett fra det var det heller dårlig. Her i Norge er han kanskje like kjent for sin stemmegiving til brunost-reklame på 70-tallet.



Filmen var faktisk ikke noen kassasukses da den kom ut, dette på tross av at den fikk hele 9 oscar nominasjoner. Filmen ble buet ut hver gang den ble omtalt på Oscar utdelingen og den spilte inn 150 000 dollar mindre en det kostet å lage filmen. Så absolutt ingen høydare før den ble utgitt igjen på 50-tallet.



Welles skal ha for at han spiller ganske bra i hovedrollen i denne filmen. Han var i mine øyne en mye bedre skuespiller en han var regissør og det er også faktum i denne filmen. For de siste scenene i filmen satt han faktik i sminkestolen i opptil 8 timer for å få på seg all sminken som var nødvendig for at han skulle spille scenene overbevisende.



Original-filmen (det vil da si negativene) ble tragisk nok borte i en brann på 70-tallet, så det hadde vært spennede å sett blu-ray utgaven for å se hvordan den ser ut, men jeg får klare meg med dvd utgaven.



William Randolph Hearst som vistnok er mannen som Kane karakteren er bassert på var så i mot denne filmen av han gjorde (s godt som) alt i sin makt for å få stoppet den. Det klarte han ikke, og ryktene sier at han heller aldri så filmen før han døde.



Beklagelig å si, men denne filmen er ikke helt min type film, jeg kan verdsette de ulike filmteknikene og nyvininngene filmen skapte for fremtidige regisørren, men alt i alt en litt skuffende film pga all hypen. Jeg hadde på mange måter håpet på noe mer.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar