onsdag 15. februar 2012

Dag 15 - Papillon


Dagens film er den amerikanske filmen Papillon fra 1973. Filmen er regissert av Franklin J. Schaffner og har Anthony Zerbe, Val Avery, Dustin Hoffman og Steve McQueen i hovedrollene.



Synopsis:
Han ble kalt Papillon, sommerfugl. Til tross for at han ikke hadde sommerfuglens vinger, hadde Henry Charriere et livsviktig redskap – viljen. En vilje så sterk at han lyktes med det umulig: å flykte fra Djeveløya.


Trailer:


Papillon er bassert på boken med samme navn skrevet av Henri Charriere. Boken (og da filmen) er en selvbiografi og er bassert på hans egne opplevelser. Filmen har tatt seg en del frihet og følger ikke boka slavisk. Det kan forresten kanskje være nyttig å vite at Papillon er det franske ordet for sommerfugl og uttales "PAP ee yonh".





Papillon er en film (og bok) som jeg har hatt stående i hylla lenge, men aldri tatt frem. Hovedgrunnen er faktisk at Coveret på DVDen (i mine øyne iallefall) er utrolig dårlig og kjedelig laget, og har derfor aldri engasjert meg. Originalfilmplakaten var både fargefull og spennende, mens mitt DVD-cover er primært hvit og kjedelig. (Se forskjellene på originalplakaten øverst og dvd-coveret under her).



Dette er nok kanskje å overdrive litt, men jeg tror ikke det finnes en dårlig film med Steve McQueen i hovedrollene. Mannen spilte i en utrolig mengde klassikere gjennom sin karriere og denne filmen er inget untak.



Historien er både spennede og engasjernede, og for en som liker såkalte "rømmingsfilmer" (slik som jeg gjør) så var dette knallbra saker. Skuespillet er det ei heller ingenting å si på og både Hoffman og McQueen viser her at de absolutt hører til toppeliten av skuespillere. Filmen re ganske lang med sine 2,5 timers spilletid, men absolutt verdt titte-tiden.



Mot slutten av filmen hopper McQueens karakter ut fra noen klipper og denne scenene var dte såklart en stuntmann som skulle gjøre. Men McQueen nektet å la stuntmannen gjøre stuntet og gjorde det selv. Dette var ifølge McQueen et av de mest nervepirrende og spennede øyeblikkene i hele hans liv.



Filmen var ganske dyr å lage med sine 12 Millioner Dollar, men den spilte inn godt over 50 millioner dollar når den ble satt opp, så filmen ble en stor kassasukses. Hovedgrunnen til at filmen kostet såpass mye er at den stort sett er filmet i enten Spania eller Jamaica.



Filmen var nominert for flere Oscars, men den vant desverre ingen. Hovedgrunnen til dette er at 1973 er regnet som et av de største film-årene noensinne med en hel haug med storfilmer som ble sluppet da. American Grafitti, The Exorcist, Mean Streets, Don't Look Now, The Sting, Day Of The Jackal, Wicker Man, Pat Garret & Billy The Kid, Enter The Dragon, Serpico, The Long Goodbye og Day For Night er kun noen eksempler på storfilmer fra dette året.



En meget god film som jeg er glad jeg oppdaget.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar