søndag 5. februar 2012

Dag 5 - Dr. Jekyll And Mr. Hyde (1931)



Dagens film er den amerikanske filmen Dr. Jekyll And Mr. Hyde fra 1931. Filmen er regissert av Rouben Mamoulian og har Miriam Hopkins, Rose Hobart, Holmes Herbert og Fredric March i hovedrollene.



Synopsis:
Filmen forteller historien om Dr. Jekyll (Fredric March), en snill doktor som eksperimenterer med medisiner fordi han er sikker på at det i alle menn finnes impulser til både godt og vondt.
Dr. Jekyll utvikler en drikk som slipper løs den onde sida i seg, og da blir han drankeren og kvinnejegeren Mr. Hyde. Jekyll blir fort hekta på drikken og mister kontrollen over den voldelige og ustabile Mr. Hyde.

Trailer:


Denne filmen er bassert på boken Dr. Jekyll og Mr. Hyde eller The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde som er originaltittelen på boken. Den er skrevet av den skotske forfatteen Robert Louis Stevenson og er regnet som en av de støre «skrekkromanene» som er skrevet.



Romanen ble spesielt kjent etter 1888, da stykket ble spilt på teateret i London, og Jack The Ripperfulgte samme mønster som denne romanen.



Av en eller annen grunn så har Warner Bros som har utgitt min DVD-utgave av denne filmen klart å skrive at filmen er fra 1932 istedet for 1931. Det kom ut en utgave av denne filmen i 1932 også, men dette var en kortfilm som nå ikke lenger eksisterer, så det kan jo hende de som laget cover-arten rotet med årstallene pga dette. Filmen kom da i en 2-pack sammen med 1941-utgaven av filmen med samme navn.



Dr Jekyll And Mr Hyde er en meget god filmatisering av boken og spesielt Fredric March i rollen som Jekyll/Hyde er glimrende. March vant faktisk også Oscar for beste hovedrolle for sin rolle i denne filmen, sammen med Wallace Beery som hadde hovedrollen i filmen The Champ. Dette gjør Dr. Jekyll & Mr. Hyde til den ene «rene» skrekkfilmen som har vunnet en Oscar.



Historien bør være kjent for de fleste, og selv om de har tatt seg noen friheter her og der, så er filmen tro mot originalhistorien. Som i filmen som ble sett i går er det transformasjonscenen hvor Jekyll blir til Hyde som er mest imponerende. Usedvanlig godt gjort med tanke på at filmen er 80-år gammel.



Selv om man kanskje skulle tro at en filmatisering av denne historien fra 1931 skulle være en av de første som er laget, ble det faktisk laget hele 8 utgaver før denne kom ut i 1931. Filmen ble forøvrig også klippet ned med 8 minutter når den først ble utgitt i og med at den hadde «sterkt seksuelle-undertoner» da i form av Miriam Hopkins i rollen som en gateprostituert. Disse scenene har i ettertid blitt restaurert inn i filmen igjen, og eksisterer i alle utgvanene på både CHS og DVD.



Dr Jekyll And Mr. Hyde er en av de historiene som har blitt filmatisert flest ganger. De kanskje best kjente utgavene er nok utgavene fra 1941, 1968, 1999 og 2002. Dr Jekyll var også en av karakterene i den ganske gode «League of Extraordinary Gentlemen».



En god filmatisering av en spennende og god historie, og en film som anbefales.




Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar