lørdag 18. februar 2012

Dag 18 - M



Dagens film er den tyske filmen M fra 1931. Filmen er regissert av Fritz Lang og har Inge Landgut, Otto Wernicke, Ellen Widmann og Peter Lorre i hovedrollene.



Synopsis:
Berlin, 1930-åra. Plakater med «Wer ist der Mörder?»-overskrifter lyser opp på byens tavler. En tilsynelatende ustoppelig barnemorder er løs, og politiet står tilbake uten spor. Etterforskningen har så langt ikke ført frem, og folk flest blir paranoide tilskuere til morderens handlinger. Uskyldige blir avhørt og mistenkt, men drapene fortsetter. Ikke bare er politiets arbeid hindrende for den kriminelle underverdenen; det hemmer også folk i å leve alminnelig og drive sine forretninger på normalt vis. Spenningen er til å ta og føle på.

Trailer:


Fritz Lang er eten tvil en av vår tids beste regisørrer. Han ahr laget storfilmer som M, Dr. Mabuse: The Gambler, Metropolis, The Testament of Dr. Mabuse, You Only Live Once, Clash By Night og The Big Heat.



M er ingen galdhistorie, faktisk er den ganske så deprimerende, men uten tvil en meget god film. Filmen er interresant fortalt, via at vi som seere tidlig får vite hvem mordern i filmen er, mens historien er fortalt gjennom de som forsøker å fange han.



Skuespillerne gjør en meget god jobb, og en ung Peter Lorre er glimrende i rollen som Hans Beckert. Lorre slo senere gjennom i Hollywood og fikk en stor karriere der. Han spilte blant annet i storfilmer som Tales Of Terror, The Story of Mankind, Arsenic And Old Lace, Casablanca, The Maltese Falcon og The Man Who Knew Too Much for å nevne noen av de mest kjente.



Lorre fikk etter signede gjennomgå av Lang under innspillingen av denne filmen i og med at Lang ville at skuespillerne skulle gjøre alle scener selv. Dette første til at Lorre måtte kaste seg ned noen trapper gjentatte ganger til Lang fikk det opptaket han ville ha. Dette førte til at Lorre aldri spilte inn filmer med Lange igjen, selv om han ble spurt flere ganger. Lorre likte innspillingen av filmen, men i etterkant var han ikke like overbegeistret for å ha spilt i filmen, i og med at mange assosierte han med rollen han spilte i filmen.



M er kåret til både den beste og viktigste tyske filmen gjennom alle tider. Historien er vistnok bassert på seriemorderen Peter Kuerten fra Duesseldorf, men en god del ting er blitt endret.



I og med at denen filmen er fra 1931, er den en av de første tyske filmene med lyd, og en av pionerfilmene når det kommer til å ha en forteller i bakgrunnen som forklarer hva som skjer.
Et annet spennede aspekt med lyden er at det ikke er noe musikk i filmen, det nærmeste man kommer akkurat det er Hans Beckert plystring (som forresten er Dovregubben Hall av Peer Gynt). I tilegg så er filmen utrolig "stille" for å si det slil. Det kan gå flere minutter uten at man hører en lyd, før man plutselig hører noen prate eller et bilhorn.



M ble forbudt i Tyskland i 1934, og dukket faktisk ikke opp igjen før i 1966 da den ved en tilfeldighet ble funnet. Filmen ble forøvrig også restaurert til DVD-utgivelsen i 1999 og da la man til en god del tale og musikk som aldri var med i originalutgaven, noe som iallefall jeg syntes er litt synd. Filmen er ganske lang med sine 1 time og 47 minutter og kan tidvis bli litt langtekelig, men de spennede delene gjør på mange måter også at man glemmer tiden.



Filmen er utrolig godt laget og meget underholdende. Helt sikkert ikke en film for alle, men jeg syntes den var meget god. Fortellermåten og den spennede oppbygningen er imponerende tenkt ut og spennde.



Filmen innehar fkatisk også en verdensrekord, som den innehar sammne med Costa-Gavras film fra 1969 med navnet "Z". Rekorden går (ikke overaskende ut på) det korteste navnet på en film.

En film som absolutt er verdt å se, om ikke for annet å si at man har sett den.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar