torsdag 2. februar 2012

Dag 2 - Monkey Business (1931)



Dagens film er den amerikanske filmen Monkey Business fra 1931. Filmen er regissert av Norman Z. McLeod og har Zeppo Marx, Chico Marx, Harpo Marx og Groucho Marx.



Synopsis:
Marx Brødrene har flyttet til Hollywood og den filmiske stilen blir mere frigjort. De spiller fire blindpassasjerer på en Atlanterhavsdamper som blir blandet inn i en gangsterhistorie. Samtidig er alle på jakt etter jenter. Med utrettelig protestlyst gjør brødrene med Groucho i spissen narr av et solid knippe amerikanske konvensjoner.

Trailer:



Monkey Business er den tredje filmen fra Brødrene Marx og den første de gjorde som ikke var basert på et teaterstykke som tidligere hadde vært satt opp på Broadway. De laget opp i gjennom sin filmkarriere 13 filmer sammen, hvorav Monkey Business som sagt er den tredje.



Jeg har sett et par av Marx-brødrenes filmer før. De to var Duck Soup (som kanskje er deres best kjente film) og deres siste film, Love Happy (hvor en 23 år gammel Marilyn Monroe spilte rollen som Grunion's klient). Begge filmene var både morsomme og underholdende.



Denne filmen må derimot ikke forveksles med den glimrende Monkey Business fra 1952 som også var en populær film i sin tid. For å dra en tilsnytning mellom den filmen og Marx-brødrene så kan det nevnes at en av hovedkrakterene , Lois Laurel i 1952 utgaven ble spilt av ingen ringere enn, Marilyn Monroe.



Allerede i de tidlige Marx filmene så er det ganske tydelig hvem av brødrene som er hovedkarakter. Groucho Marx var, er og kommer sannsynligvis alltid til å bli den best kjente fra brødrenegjengen. En av hovedgrunnene til dette er hans glimrende slap-stick-humor (som tidivs er fullt på høyde med både Keaton og Chaplin) samt hans særegne bart.



Groucho er uten tvil den best kjente, men den av brødrene som er best likt er nok Harpo, med sitt festlige røde hår, hatt og horn. Han hadde aldri en eneste replikk i noen av filmene med sine brødrene og han var (noe man klart kan se) et stort forbilde for den britiske komikeren Benny Hill.



Chico er nok den mest seriøse av brødrene og den som driver historien fremover. Han derimot er nok best kjent for italienske aksent.



Yngstebror Zeppo derimot spilte kun i de fem første filmene, og er vel den minst kjente av de 4 skuespiller brødrene.



Monkey Businness er en ganske festelig film, iallefall delvis. Slapstick-humoren fungerer like godt i dag som det den gjorde for 80 år siden, men noen av vitsene har nok helt klart gått ut på dato. Historien er underholdende og god,selv om den tidvis drar ut litt i tid, noe som kan virke litt rart for en film som kun varer i 77 minutter, men det føltes iallefall sånn.



En underholdende film som er verdt å se for de som liker klassisk slapstick.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar