fredag 24. februar 2012

Dag 24 - Chinatown



Dagens film er den amerikanske filmen Chinatown fra 1974. Filmen er regissert avRoman Polanski og har John Huston, Dianne Ladd, Faye Dunaway og Jack Nicholson i hovedrollene.



Synopsis:
Jack Nicholson (som ble Oscar-nominert for denne rollen) spiller Jake Gittes, en vittig privatdetektiv som har skapt seg et "ærlig og redelig" levebrød av den lave moralen som hersker i førkrigstidens Los Angeles. Han blir engasjert av en vakker sosietetskvinne (Faye Dunaway) til å etterforske ektemannens utenomekteskapelige affærer, og snubler rett inn i et nett av dobbeltspill og svik. Det som ved første øyekast synes å være en enkel sak, utvikler seg til en malstrøm av politisk skandale, omfattende korrupsjon og mørke familiehemmeligheter som alle kommer frem i lyset en natt i Chinatown.


Trailer:


Chinawtown er regnet som en av de store Film-noir klassikerene, dette på tross av at den både er i farger og kom ut ca 20 år etter Touch of Evil som er regnet som den siste virkelige Film-noir filmen.



Filmen ble nominert til hele 11 Oscars, men vant (desverre) kun 1 for beste manus. Dette nok en gang pga året den kom ut (1974 var som jeg før har nevnt et år hvor utrolig mange gode filmen ble utgitt)



Chinatown var forøvrig den siste filmen Roman Polanskiu laget i USA før han "flyktet" til Frankrike. Polnaksi er kjent som en ganske eksentrisk filmskaper ( i likhet med for eksempel både Hitchcock og Kubrick) og dette beviste han også under denne filmen.



Nicholson og Polanski kom i en volsom krangel under innspillingen av filmen, og hovedgrunnen til dette var at Nicholson alltid bar rundt sin bærbare tv for å se på L.A Lakers kampene. Til slutt tok Polanski like godt å knuste hele tven. Polanki og Dunaway hadde også sine krangler, og i en av de mer opphetede kranglene tok Polanski å rev av en bit av Dunaways hår.



Skuespillet i filmen er upåklagelig. Både Nicholson og Dunaway spiller utrolig bra og det var denne filmen som på mange måter etablerte Jack Nicholson som den superstjernen han var og er.



Historien er også meget underholdende, men tidvis (pga film-noir stilen) litt langsom og utdratt, men ikke nok til å ødelegge den gode filmopplevelsen. Filmen var faktisk ment som første film i en triologi, men av en eller annen grunn laget aldri Polanski oppfølgerne.
Men Nicholson laget en oppfølger kalt The Two Jakes i 1990, med de samme karakterne, men denne ble ikke like populær som Chinatown.



Manuset til Chinatown er av mange regnet som det beste filmmanuset som noen sinne er skrevet og har blitt kåret til dette mang en gang. Det er faktisk også eksemplet som oftest blir gitt under filmopplæring på hvordan et manus skal settes opp.



Alt i alt en meget god film, men gode skuespillerprestasjoner og glimrende regi.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar