torsdag 23. februar 2012

Dag 23 - Heroes Of Telemark



Dagens film er den amerikanske filmen The Heroes Of Telemark fra 1965. Filmen er regissert av Anthony Mann og har Michael Redgrave, Uka Jacobson, Richard Harris og Kirk Douglas i hovedrollene.



Synopsis:
I 1943 er de tyske troppene på god vei til å vinne krigen. England sloss for sitt liv og Europa er okkupert fra Afrika til Nordkapp. I en topphemmelig fabrikk på Rjukan er nazistene farlig nær ved å fremstille den mengde tungtvann som behøves for å kunne lage en atombombe før vestmaktene. Fabrikken må ødelegges, ellers er krigen tapt. Oppdraget går til en kommandostyrke som må ta seg inn i selve hjertet av fabrikken for å hindre tilvirkningen av tungtvann. Men nazistene har konsentrert tunge spesialstyrker i området for å forhindre kommandoraider og flybombinger, og det er en nesten umulig oppgave i det hele tatt å nærme seg området...

Trailer:


Dette er den amerikanske utgaven av Kampen Om Tungtvannet som var en norsk film fra 1948.
Kampen om Tungvannet har jeg forsøkt å få tak i på DVD, men denne selges kun på Museet i Vemork, og dit har jeg ikke kommer meg enda.



Historien her er det absolutt ingenting å si på. Ikke bare er den utrolig spennede, den er både sann og omhandler norske motstandsfolk. Bedre kan det nesten ikke bli.



Det faktum at filmen også er spilt inn i Norge og på de faktisk lokasjonene gjør filmen enda bedre.



Om man skal kritisere filmen for noe så må det være at den blir litt vel "amerikansk" for å si det sånn. Det er mye overdreven skyting og eksplosjoner her som vel tidvis blir litt i overkant. Det er flere scener i filmen hvor det skytes og eksploderes vilt hvor det vistnok i virkeligheten ikke var kamper i det hele tatt. Litt synd såklart, men det viktigste for amerkanerne var vel at filmen skulle være spennede, ikke historisk korrekt.



Skuespillerne gjør en god jobb, men det blir (desverre) litt komisk når de skal uttale navnene på hverandre. Amerikanerne er ikke så stødige når det kommer til norske navn.



En litt morsom fun-fact er at i scenene hvor Kirk Douglas står på ski, så er det faktisk en av gutta fra Kompani-Linge som faktisk var med på aksjonen som er hans stand-in. Douglas og Harris kom vistnok ikke overens under innspillingen av denne filmen og mislikte hverandre ganske så sterkt, men de bet tennene sammen og fikk spilt inn filmen uansett.



For de som er interresert i en mer korrekt fremstilling av hendelsene vil jeg anbefale dokumentaren The Real Heroes of Telemark som er mye mer korrekt og spesifikk på det som skjedde.



En helt ok film med en meget spennde historie.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar