onsdag 29. februar 2012

Dag 29 - North By Northwest



Dagens film er den amerikanske filmen North By Northwest fra 1959- Filmen er regissert av Alfred Hitchcock og har James Mason, Eva Marie Saint, Martin Landau og Cary Grant i hovedrollene.



Synopsis:
Grant spiller en reklamemann på Manhattan som plutselig blir kastet ut i en verden hvor spion står mot spion og ingen helt vet hvem som er fiende eller venn. Han blir selv kidnappet, anklaget for mord, jaktet på og - i en av filmhistoriens mest ikoniske scener - sprøytet ned av et småfly mens han er i fullt sprang over et jorde. North By Northwest er enkelt og greit et ekte mesterverk.

Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=jIlqatMQSgI



Når jeg i fjor hadde Hitchcock maraton og så bortimot 20 filmer laget av den geniale regissøren var faktisk ikke North By Northwest en av disse. Hovedgrunnen til dette var at den ikke var med i den store samleboksen jeg har. Grunnen til dette er igjen at North By Northwest er laget av MGM og ikke Universal som laget de fleste av hans andre filmer. Dette er forresten også den eneste filmen Hitchcock laget for MGM.



Hitchcock var en usedvanlig god regissør og laget omtrent ingen dårlige filmer, og North By Northwest stiller seg inn i rekken av glimrende filmer.



Både filmatografisk og historiemessig så er dette knallbra underholdning og overaskende spennede. Historien er meget spennede og veldig godt oppsatt med et en av de beste avslutningscenkvensene i moderne filmhistorie.



Skuespillet er det heller absolutt ingenting å se på. Dette er nok fort en av Grants aller beste filmer og Eva Marie Saint spiller også meget godt. Det er også veldig moro å se Martin Landau i en av hans tidligere roller.



James Stewart var en av skuepilerene som virkelig hadde lyst på hovedrollen i denne filmen og han nærmest bønfalt Hitchcock om å få spille hovedrollen i filmen.Hitchcock avslo dette ønsket i og med at han mente at en av grunnene til at deres tidligere samarbeid nemlig Vertigo ikke spilt inn så mye penger var at Stewart var blitt for gammel til å spille hovedroller. Da må det sies å være litt rart at det var Grant som faktisk var 4 år eldre en Stewart som fikk hovedrollen i denne filmen.



Vanligvis når man lager en film er det mye av filen som aldri kommer forbi kliperommet. I denne filmen ble det kun kuttet 8 sekunder av ALT som ble spilt inn. Noe som igjen beviser at Hitchcock viste hva han ville filme og at han filmet KUN dette.



En emget overbevisende film og absolutt verdt en titt for fans av Hitchcock eller tidligere thrillere.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar