lørdag 11. februar 2012

Dag 11 - The Postman Always Rings Twice











Dagens film er den amerikanske filmen The Postman Always Rings Twice fra 1946. Filmen er regissert av Tay Garnett og har Cecil Kellaway, Hume Cronyn, John Garfield og Lana Turner i hovedrollene.



Synopsis:
Historien handler om Frank Chambers som ankommer et gatekjøkken etter en haiketur, får jobb av den greske eieren, innleder et forhold til hans vakre kone, og dreper ektemannen i konspirasjon med henne, for siden bittert å erkjenne at det er umulig å unnslippe konsekvensene av egne valg og handlinger.


Trailer:


The Postman Always Rings Twice er en av de best kjente filmene i Film-noir sjangeren sammen med The Maltese Falcon. Casablanca, Double Indemnity, The Big Sleep, Touch Of Evil, The Killers og Sunset Boulevard.



For de som ikke er så kjent med sjangren kan den raskt oppsummeres som "Filmer med "overdreven" bruk av skygger og kontrastfull lyssetting. Handlingen foregår helst ute på nattestid, eller innendørs bak lukkede persienner. Film noir er ofte kriminalfilmer. Helten befinner seg på den ene eller den andre siden av loven, detektiv eller skurk. Helten er alltid mannlig, men han er ikke nødvendigvis sterk og handlekraftig. Som regel når han ikke sine mål, og ofte er det en kvinne som står i veien. Om noen vil lære mer om sjangeren vil jeg anbefale denne meget gode artikkelen av Fredrik Færden fra Cinemateket.



Filmen er bassert på boken The Postman Always Rings Twice skrevet av James M. Cain i 1934.
Denne filmen er den tredje versjonen av historien, de tidligere var den franske filmen Le Dernier Tournant (The Last Turning) fra 1939, og den italienske Ossessione (Obsession) fra 1942.



Filmens tittel kan på mange måter kalles et mysterium. Vanligvis vil en filmtittel ha noe med handlingen/personer i filmen å gjøre, men det er ingen postmenn med i denne filmen. Grunnen til at boken (og da senere filmen) fikk navnet var rett og slett fordi James Cain (bokens forfatter) hadde fått avslag på å gi ut boken av 13 forlag, og når det 14ende forlaget endelig ville gi ut boken spurte de hva boken het og han svarte da bassert på sine tidligere avslag "The Postman Always Rings Twice".



Filmen laget også ganske stort oppstyr i USA da den kom på grunn av en spesifikk scene. I en av scene så kysser John Garfield og Lana Turner og det kommer da tydelig frem at Garfield "bruker tungen" når han kysser Turner. Dette er kanskje ikke noe man engang hadde lagt merke til nå i 2012, men i 1946 var dette ganske spesnstige saker.



Filmen er meget godt laget og liker du filmer innenfor film-noir sjangeren er denne virkelig å anbefale. Eller det vil si, den første halvdelen av filmener knallbra og virkelig spennede, men runet 1 time inni filmen begynner det å bli vel mye "plot-twist" og det blir litt mye rot. Men ikke nok til å ødelegge filmopplevelsen.



Skuespillet er også top-notch og da spesielt av de to hovedrolleinnehaverne Turner og Garfield.



Filmen ble laget på nytt i 1981, da med Jack Nicholson, Anjelica Huston og Jessica Lange i hovedrollene. Filmen ble ganske godt mottat og selv om den ikke er like god som originalen er den aboslutt verdt en titt.



Alt i alt en meget god Film-noir og hadde de droppet et par av "vriene" den siste timen av filmen kunne dette blitt en virkelig klasse-film.




Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar