torsdag 16. februar 2012

Dag 16 - Crash Dive



Dagens film er den amerikanske filmen Crash Dive fra 1943. Filmen er regissert av Archie Mayo og har James Gleason, Anne Baxter, Dana Andrews og Tyrone Power i hovedrollene.



Synopsis:
Løitnant Ward Stewart overtar kommandoen over en ubåt. Hans underordnede Dewey Connors er forlovet med en ung lærerinne Jean Hewlitt som Ward har forelsket seg i uten å vite at hun er forlovet med vennen. Under et commandoraid på en tysk ubåtbase blir Dewey såret, og de to venner forsonet.


Trailer:



Vel, denne filmen var det som på god engelsk kalles et "Blind-Buy". Filmen koster meg hele 14 kroner og jeg viste absolutt ingenting om den før jeg kjøpte den, bortsett fra at den ble utgitt i 1943, hadde fått det norske navnet Rivalene og at den var i svart-hvit. Men det viste seg jaggu at selv om bildene på DVD-coveret var i svart-hvit var filmen i farger.




Crash Dive vant faktisk en Oscar i 1943 for beste spesialeffekter og selv om disse i dag kanskje ikke er så imponerenede, må vi huske at dette både er nesten 70 år siden og ikke minst midt under andre verdenskrig.



En annen spesiell ting med filmen er at helt på slutten av rulleteksten kan man se følgende tekst "For Victory - U.S. War Bonds and Stamps - Buy yours in this theatre." Med andre ord hadde de med reklame for War Bonds i slutten av filmen for å få amerikanerne til å støte det amerikanske forsvaret.



Filmene hovedrolleinnehavere gjør en god jobb, og innspillingen av denne filmen var faktisk det siste Power gjorde før han selv ble sendt ut i krigen. Han deltok da som pilotflyver og var blant annet med i slagene om både Iwo Jima og Okinawa. Power er kanskje best kjent for sin rolletolkning av Zorro i filmen The Mark of Zorro.




Filmen er en blanding av krigsfilm og kjærlighets-drama, noe som i og for seg er greit nok, men filmen hadde nok blitt litt bedre om de hadde fokusert på kun et av disse to aspektene.



Litt vel mange kjærlighetsscener for min smak, men det var vel sannsynligvis viktig å få inn dette aspektet i filmen med tanke på når filmen var laget.




Crash Dive er alt i alt en underholdende og god film, men kanskje litt lite av det jeg vil kalle "ubåtfølelse" til å få helt toppkraktert.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar