onsdag 22. februar 2012

Dag 22 - They Died With Their Boots On



Dagens film er den amerikanske filmen They Died With Their Boots On fra 1941. Filmen er regissert av Raoul Walsh og har Gene Lockhart, Arthur Kennedy, Olivia De Havilland og Errol Flynn i hovedrollene.



Synopsis:
George Custer, kadett fra West Point Ac. blir under borgerkrigen general og gift med den vakre Libby. Sendes senere til Dakota for å kjempe med indianerne og får istand en fredsavtale med høvdingen Crazy Horse hvoretter strøket om Black Hill skal overlates indianerne og respekteres. Spekulanter sprer ryktet om gullfunn i Balck Hill, og det blir på ny krig med indianerstammene, og Custer dør i spissen for sitt regiment.

Trailer:


They Died with their Boots On er Errol Flynns best kjente og mest populære film, og dette er hovedgrunnen til at den ble valgt ut til festivalen. For de som ikke vet hvem Errol Flynn er vil jeg annbefale dere å lese hans selvbiografi (My Wicked, Wicked Ways) eller lese litt mer om han på Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Errol_Flynn). Flynn var sannsynligvis en av de største "skjørtejegerne" som noensinne har figurert på filmlerretet og var virkelig noe for seg selv.



Filmen tar seg mange friheter med historien og det er mange ting som ikke stemmer overens med det som virkelig skjedde under slaget. Men en av grunnen til at såpass mye skilte seg ut er at filmen ble laget i 1941, og da var det mye som ikke kunne visess på film.



Denne filmen ble digitalt oppfarget på tidlig 90-tall ( I likhet med Flynns tidligere film Sea Hawk) og den ble utgitt på VHS i oppfarget utgave. Denne oppfarede utgaven har enda ikke blitt utgitt på DVD/Blu-ray og i følge Warner Bros som sitter på rettightene vil denne ikke bli utgitt på noen av formatene i nær fremtid heller.



TRE av skuespillerene som spilte i filmen, misteet tragisk nok livet under innpillingen av filmen. Både Bill Mead og Jack Budlong falt av hestene de satt på og ble rett og slett spidddet av sine eget sverd. Meads stuntmann derimot falt av sin est og ble trappet ihjel av hestene rundt han. Med andre ord ingen oppløftende filminnspilling.



Som europeer er ikke jeg så veldig kjent med den amerikanske historien og alt som har skjedd der opp igjennom de siste århundrenene, og sånn sett er det greit å få dette i filmformat. Desverre er det (som jeg skrev over) såpass mye faktafeil i denne filmen, at den ikke er mulig å bruke til akkurat det. MEN som en ren underholdningsfilm er den slettes ikke verst.



Skuespillet i filmen er overaskende bra og både Havilland og Flynn spiller emget bra. Dette var faktisk den åttende og siste filmen de to spilte i sammen. Havviland som forresten snart fyller 96 år har sagt i intervjuer at dette er en av de beste filmene hun har laget.



Action sekvensene i filmen er bra, men desverre er de rolige partiene tidvis litt kjedelige og utdratt. Filmen varer i godt over 2 timer, og de kunne nok godt ha droppet 45 minutter av filmen for å fått en bedre flyt i filmen.



Men slettes inegn dårlig film, og verdt å se for å få med seg Flynn på toppen av karrieren.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar