lørdag 25. februar 2012

Dag 25 - Rebel Without A Cause



Dagens film er den amerikanske filmen Rebel Without A Cause fra 1955. Filmen er regissert av og har Natalie Wood, Sal Mineo, Dennis Hopper, Corey Allen og James Dean i hovedrollene.



Synopsis:
I en av de mest innflytelsesrike skuespillerprestasjonene i filmhistorien, spiller James Dean en ensom, frustert og sint nykommer. Følelsene hans gjenspeiler seg i hele tenåringsgenerasjonen like etter krigen, og nå, 50 år senere, gir de fremdeles gjenklang.

Trailer:


Rebel Without A Cause som fikk navnet rotløs ungdom her i Norge er nok James Deans best kjente film. Dean som desverre gikk bort så alt for tidlig i en alder av kun 24 år spilte forøvrig kun i syv filmer. I fire av disse var han i tilegg kun en extra.



Filmen var veldig populær når den kom ut på midten av femti-tallet og den var forsøkt stoppet flere stedet i USA. Grunnen til dette var at man mente at denne filmen oppfordret til ungdomsopprør og at den ville skape store problemer for ungdommene som ser den.



I dag derimot er ikke filmen noe annet en en underholdende film, med mye flotte lokasjoner, fine biler og en interesant historie.



Skuespillet i filmen er det absolutt ikke noe å si på. Dean spiller meget bra i hovedrollen og i tilegg synets jeg at både Woods og Minero, som begge ble nominerte til Oscar virkelig fortjente sine nominasjoner, for de spiller virkelig bra her.
Jeg er sikker på at James Dean hadde fått en fantastisk filmkarriere om han hadde fått mulighet til å spille i flere filmer. Det samme kan vel også sies om Woods som døde i en "drukningsulykke" kun 43 år gammel, og Minero som ble stukket i hjel med en kniv kun 37 år gammel.



Filmen var opprinnelig ment å bli laget i sort-hvit og de første scenene som ble tatt var faktisk i sort-hvit, men Twentieth-Century Fox ombestemte seg og laget filmen i farger. Den offisielle forklaringen på dette var at filmen var laget i CinemaScope, og de ville at alle filmer som var laget i dette formatet skulle bli laget i farger. Den uofisielle forklaringen er at filmen Blackboard Jungle som ble laget på omtrent samme tid var laget i sort-hvit og at T-C F da mente at de ville "slå denne" ved å lage filmen i farger.



En av de best kjente sitatene fra filmen er Deans "Your Tearing Me Apart" som i 2007 ble kåret til det 97ende beste film-sitatet gjennom tidene. Jeg derimot kunne ikke slutte å tenke på en av tidenes mest håpløse filmer, nemlig "The Room", når jeg hørte dette sitatet. Tar du den referansen, er du godt over middels filminterresert.



Mange har lurt på hvordan denne filmen hadde blitt om den var blitt laget nå i dag. Vel, film "kalkunen" Cool As Ice, med selveste Vanilla Ice i hovedrollen er på mange måter en gjenfortelling av denne filmen i moderne setting.



Men Rebel Without A Cause er en meget god film og absolutt er verdt å se både for skuespillet og historiens skyld.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar