mandag 6. februar 2012

Dag 6 - Det Sjunde Inseglet



Dagens film er den svenske filmen det Sjunde Inseglet fra 1957. Filmen er regissert av Ingmar Bergman og har Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson og Max Von Sydow i hovedrollene.



Synopsis:
Svartedøden herjer i Europa på 1300-tallet. Ridderen Antonius Block og hans væpner Jöns er på hjemvei etter et langt og slitsomt korstog til det hellige landet. Et dagsritt hjemmefra møter ridderen Døden, men klarer å forhandle seg til en livsfrist gjennom et parti sjakk.

Med døden til enhver tid i hælene, treffer Antonius på Jof og Maria og sønnen deres, Mikael, som er en del av en omreisende gjøglertrupp. De byr ham på markjordbær og melk i en skoghelling, og Antonius opplever en fredfylt tid. Han beslutter seg så til å ofre sitt eget liv for å redde gjøglerfamilien.

Trailer:



Det Sjunde Inseglet (eller Seventh Seal som den er kjent som interationalt) er Bergmans best kjente film og den ligger for øyeblikket inne på 108de plass på Top 250 listen til IMDB.



Historien er tidvis litt rotete, man hopper fra person til person, og det er vanskelig å følge med på hvor man er i tidslinjen.



Skuespillerene gjør en god job. Da spesielt Sydow og Ekerot i rollene som Block og Døden. De beste scenene i filmer er i grunn scenene hvor disse to er sammen.



Bergman skal ha for en ting, han er usedvanlig god på lysseting og stemning. Disse to tingene gjør at filmen er fullt sebar og tidvis både interresant og spennede. Filmen har også en dyster stemning gjennom hele seg, som virkelig setter stemningen i filmen.



Filmen så jeg sammen med min mor, og hun var ikke så veldig overbegeistret for filmen. Hun syntes historien var dårlig og at filmen skulle vært i farger.



En litt morsom kuriositet er at sjakkbrikkene som Døden og Block benytter i sitt spill ble solgt på en auksjon i 2009 for 1 million svenske kroner.



Det Sjunde Inseglet er blitt hyllet og parodiert i mange filmer oppigjennom årene, men de 2 best kjente er nok "hyllestene" fra filmene "Bill & Ted's Bogus Journey" fra 1991 hvor Bill og Ted må spille ulike spill mot døden for å få tilbake sine liv. Samt Woody Allens "Love And Death" som låpner mye av tematikken fra denne filmen.



Jeg kan forstå at mange mener dette er en utrolig bra film, men jeg er nok ikke helt enig. Jeg syntes ikke historien er god nok i denne filmen, og det blir mye fyllstoff føler jeg.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar