søndag 19. februar 2012

Dag 19 - Giù La Testa



Dagens film er den Italienske filmen Giù La Testa fra 1971. Filmen er regissert av Sergio Leone og har James Coburn, Maria Monti, Rik Battaglia og Rod Steiger i hovedrollene.



Synopsis:
Juan Miranda (Steiger) er en sigartyggende, jordnær bonde med et Robin Hood-hjerte. John Mallory (Coburn) er en dynamittkastende irsk revolusjonær som har flyktet til Mexico for å øve på ferdighetene sine. Sammen er de et upålitelig, livlig tospann som jobber mot etablissementet med hjelp av sine voldelige tendenser. De prøver å frigi politiske fanger, forsvare landsmennene mot en milits som er væpnet til tennene, og risikerer livene på et tog fullt av eksplosiver!

Trailer:


Denne filmen er kjent under mange andre titler. Her følger en liten liste over de best kjente:

  • Giù la testa (primær italiensk tittel, ekvivalent med Duck, You Sucker; direkte oversatt engelsk tittel er Down the Head)
  • Duck, You Sucker (den egentlige, tilbaketrukne tittelen fra 1971; ble tatt i bruk igjen ved gjenutgivelsen i 2003)
  • A Fistful of Dynamite (main English language title; in place from 1972-2003)
  • C'era una volta la rivoluzione (original reklamert tittel)
  • Il était une fois la Révolution (official fransk tittel)
  • Once Upon a Time... The Revolution (English oversettelse av de to ovenfor; aldri offisielt brukt)
  • Todesmelodie (Tysk tittel, blir oversatt til Dødens melodi)
  • Quando Explode a Vingança (Portugisisk tittel for Brasil som betyr Når hevn eksploderer)
  • С динамитом в кулаке (offisiell russisk tittel, oversettes til Med dynamitt i neven)
  • Garść dynamitu (Polsk tittel, betyr det samme som Fistful of Dynamite)
  • Agachate maldito (Spansk tittel)
  • Dukk, din tosk (Norsk tittel på kino, ekvivalent med Duck, You Sucker). Filmen er senere i Norge distribuert under den originale tittelen, A Fistful of Dynamite.

Med andre ord, filmen har mange forskjellige navn, men jeg kommer til å benytte meg av Giù La Testa.

Av en eller anenn grunn så har min MGM Special Edition DVD "kun" Engelsk, spansk og Tysk lydspor. Hvor det har blitt av det Italienske er et godt spøsmål. Dermed ble det (i og med at de to hovedkarakterene er amerikanske) det englesk som jeg valgte å bruke. Utgaven jeg har sett er den 150 minutter lange utgaven, sopm har med 95% av scenene, den eneste som mangler er etter hva jeg har klart å forske meg frem til en flashback scenen i slutten av filmen. Filmens opprinnelige lengde var 162 minutter, men denne lange utgaven er vistnok vanskelig å få tak på. Intill 2003 var det kun utgaven på 138 minutter som var blitt utgitt, så det er håp om a 162 minutter'n vil dukke opp etterhvert.

Opprinnelig ville Sergio Leone av Eli Wallach skulle spille rollen som Juan Miranda, men Wallach var allerde innvolvert i et annet prosjekt og hadde ikke mulighet. Leone sa da at det ikke ville bli noen film, noe som førte til at Wallach sa fra seg det andre prosjektet for å lage denne filmen. Men MGM hadde allerde signert en avtale med Rod Steiger i denne rollen bak ryggen på Leone, så da sto plutselig stakkars Wallach der uten film å være med i.

Filmen i seg selv er gnake bra, men har kommet i skyggen av Leone sine andre mesterverk. Hadde denne filmen blitt utgitt før, av en annen regissør tror jeg den hadde blitt mye bedre mottat og blitt sett av mange flere.

Både Coburn og ikke minst Steiger gjør noen meget gode roller i denne filmen, og Leone har som alltid full kontroll på regisseringen. Det eneste den kan kritiseres for er at flashback scenene blir tidvis litt lange, og Leone har litt for langesekvenser innimellom hvor det skjer utrolig lite. Men historien i seg selv er underholdende og morsom.

Musikken er såklart også noe som bør nevnes i og med at Leones musikkpartner Ennio Morricone som alltid leverer et usedvanlig bra soundtrack som virkelig er anbefalt å sjekke ut.

Men liker du spaghetti-Western så er denne filmen absolutt verdt å se.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar