torsdag 1. mars 2012

Dag 30 - Around The World In Eighty Days



Dagens film er den amerikanske filmen Around The World In Eighty Days fra 1956. Filmen er regissert av Michael Anderson og Cantiflas, Finlay Currie, Shirley MacLaine og David Niven i hovedrollene.

Synopsis:
Dette er historien om Phileas Fogg som utfordres til å bevise sin påstand om at det er mulig for en person å reise rundt jordkloden på åtti dager. Han vedder hele sin formue og setter av sted sammen med butleren sin. Det utvikler seg til å bli et realt eventyr, og dramatikken øker når Fogg plutselig har en detektiv i hælene. Englands bank er nemlig ranet, og visse glupe hoder har koblet det til Foggs avreise.

Trailer:


Around The World In Eighty Days er bassert på boken med samme navn av Jules Verne. Originalhistorien er fra 1873 og var (og er) meget populær.



Det er laget flere filmutgaveer av denne historien. Men det er nok tre av dem som er best kjent. En tysk sort-hvit utgave fra 1919 kalt "Die Reise um die Erde in 80 Tagen", denne utgaven fra 1956 og den elendige "Around The World In 80 Days" fra 2004 med Jackie Chan og Steve Coogan i hovedrollene.



Filmen er relativt lang med sine 3 timer, men den er meget underholdende. Hitsorien er det virkelig ingenting å si på, og det samem gjelder i grunn for skuespillet. David Nivnen gjør en strålende rolletolkning som Fogg og dette er nok i mine øyne en av hans aller beste roller. Noe han selv også er enig i.



En av de best kjente scenene fra filmen er ballongferden som de legger ut på. Denne er faktisk ikke med i originalutgaven, men mange har lenge trodd at dette var en del av originalhistorien.



En ting som denne filmen nærmest var med på å populærisere var det å ha kjente skuespillere med i småroller (i USA kalt "Cameos"). Blant skuespillerene som dukker opp finner vi navn som: A.E. Matthews, Alan Mowbray, Andy Devine, Basil Sydney, Beatrice Lillie, Buster Keaton, Cesar Romero, Charles Boyer, Charles Coburn, Tim McCoy, Edmund Lowe, Edward R. Murrow, Evelyn Keyes, Fernandel, Finlay Currie, Frank Sinatra, George Raft, 'Gilbert Roland', Glynis Johns, Harcourt Williams, Hermione Gingold, Jack Oakie, Joe E. Brown, John Carradine, John Mills, José Greco, Luis Miguel Dominguín, Martine Carol, Marlene Dietrich, Melville Cooper, Mike Mazurki, Noel Coward, Peter Lorre, Red Skelton, Reginald Denny, Richard Wattis, Robert Morley, Ronald Colman, Ronald Squire, Cedric Hardwicke, John Gielgud, Trevor Howard og Victor McLaglen. Med andre ord en god del mer eller mindre kjente skuespillere.



Filmen innehadde vistnok også rekorden med både flest dyr i en filmproduksjon og flest kostymer i en film (med rundt 75 000 kostymer).



Det var vistnok hele 69 000!! skuespillere som deltok for å lage denne filmen, noe som også er en rekord.



En utrolig bra film som er tydelig påkostet og med en virkelig god historie.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar