søndag 18. mars 2012

Dag 47 - Spartacus



Dagens film er den amerikanske filmen Spartacus fra 1960. Filmen er regissert av Stanley Kubrick og har Charles Laughton, Jean Simmons, Laurence Olivier og Kirk Douglas i hovedrollene.



Synopsis:
Spartacus (Kirk Douglas) er en slave i det gamle Roma. Han rekrutteres til gladiatortjeneste av den sleipe Batiatus (Peter Ustinov), forelsker seg i slavepiken Varinia (Jean Simmons), blir provosert av ondskapen til adelsmannen Crassus (Laurence Olivier) og starter et slaveopprør som til slutt truer hele imperiet. Bortsett fra den manipulerende senatoren Gracchus (Charles Laughton), som bruker opprøret som påskudd for sitt eget høye spill.

Trailer:



Spartacus er en av de virkelig store episke "romer" filmene fra 60-tallet. Filmen koster 10 Millioner Dollar å lage, noe som var en god del penger i det herrens år 1960. Filmen vant forøvrig også 6 Oscars.



Filmen ble opprinnelig laget med Anthony Mann (som har laget flmer soim Winchester 73 og Naked Spur) som regissør, men han fikk sparken etter en uke, men han er kreditert for å ha laget åpningssekvensen i filmen. Etter at han ble sparket var det Stanley Kubrick som tok over.



Kubrick er en glimrende filmskaper (selv om jeg personlig ikke er like overbegeistret for alle filmene hans) og det viser han også i denne filmen.



Filmen har noen glimrende skuespillerprestasjoner og da spesielt avKirk Douglas og Laurence Olivier. Douglas (som forøvrig nå er blitt 96 år) gjør sin beste rolle gjennom karrieren her og viser at han var en meget talentfull skuespiller.



Det eneste jeg ikke er så overbegeistret for i filmen er den litt for påklistrede kjærlighetshistorien mellom Douglas og Simmons. Det blir til tider litt mye kliss og klass når de heller kunne brukt tiden på enda mer storslagne Actionscener. Denne kjærlighetshistorien tror jeg nok fort hadde blitt kuttet stort ned om Kubrick hadde hatt full kontroll på handlingen selv, noe han desverre ikke hadde.



Selv om historien kanskje ikke er historisk korerkt er det en meget underholdende historie, som er laget på en usedvanlig god måte. I mine øyne er nok Ben-Hur et mer episk drama, men Spartacus har en mer spennede historie.




Alt i alt en meget god film som jeg vil anbefalle absolutt alle å se.



Terningkast :

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar