tirsdag 6. mars 2012

Dag 35 - Shetlandsgjengen



Dagens film er den norske filmen Shetlandsgjengen fra 1954. Filmen er regissert av Michael Forlong og har Anthony Oliver, Palmar Bjørnøy, Leif Larsen og Johannes Kalve i hoveedrollene.



Synopsis:
Høsten 1941 kommer en britisk admiral til Shetland. Han skal befare en underlig halvmilitær avdeling kalt Shetlandsgjengen. Med norske fiskeskøyter holder den veien mellom Storbritannia og det okkuperte Norge åpen. Shetlands-Larsen, verdens mest dekorerte sjøoffiser, ledet gruppen som i sine små fiskebåter krysset Nordsjøen i alt 198 ganger. I kamp med den tyske overmakten gikk ti skøyter tapt, og avdelingen hadde 44 falne fram til 1943. Da gikk man over til å bruke moderne, amerikanske ubåtjagere, og siden gikk trafikken med motstandsfolk, våpen, ammunisjon og flyktninger uten tap fram til frigjøringen.



Trailer:
Finner desverre ingen trailer for denne filmen.



Denne fimen er bassert på bøkene Nordsjøbussen av David Horwarth og "Shetlands-Larsen" av Frithjof Sælen og såklart på de virkelige hendelsene som Shetlandsgjengen var med på.

Filmens hovedroller spilles av shetlandsgjengen selv og jeg syntes de gjør en meget god jobb med tanke på at ingen av dem er skuespillere.



Filmen føltes egentlig ikke som en film, men mer som om man faktisk var emd gjengen rundt. Historien er utrolig spennende, og det faktum at man ser de virkelige personmene som var med gjør det hele enda bedre. Men man får liksom ikke "kjenne" disse personene før man er kastet ut i handlingn, litt mer karakteroppbygning hadde nok vært smart.



Alle kulissene, rekvisitene og lokasjonene er så godt som identiske med de som var med under krigen og dette fører med seg at filmen får et enda mer realistisk preg.

Hovedproblemet med filmen er desverre de tekniske tingene som gjør at filmen blir dårlig. En av de tingene er den heller dårlige lyden. Tidvis er det umulig å høre noe som helst av det gutta sier og det ødelgger mye av filmopplevelsen. Desverre er ikke bildet helt det store heller og jeg hadde håpet at de kunne gjort en litt bedre jobb med filmen når den nå har blitt utgitt i Norske klassikere serien.



Noen småfeil i filmen gjør at filmopplevelsen ikke blir det store, men helt klart en god norsk film som jeg vil anbefale folk å se.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar