tirsdag 20. mars 2012

Dag 49 - The Asphalt Jungle



Dagens film er den amierkanske filmen The Asphalt Jungle fra 1950. Filmen er regissert av John Huston og har John McIntire, James Whitmore, Louis Calhern, Marilyn Monroe og Sterling Hayden i hovedrollene.



Synopsis:
Handler om et innbrudd i et juvelfirma arrangerte av den gamle innbruddsekspert Erwin Riedenschneider som tilslutt blir tatt etter at hans hovedhjelper, juristen Emmerich har tatt livet av seg.


Trailer:


Vel, nok en Film-noir, tydelig at jeg har kjøpt inn litt vel mange Film-nori oppigjennom årene og aldri tatt meg tid til å se dem, før nå. Hovedgrunnen til at jeg kjøpte inn denne filmen i sin tid var at det var en av Marilyn Monroes første filmer og dermed (sannsynligvis) verdt å skaffe seg.



The Asphalt Jungle har av mange blitt kalt den beste "ransfilmen" som er laget og var vistnok en av de store inspirasjonenskildene til den glimrende franske filmen Riffi. Filmen var også nominert til 4 Oscars, men vant desverre ingen av dem.



Huston fikk tak i en gruppe ukjente skuespillere til denne filmen og de gjør en glimrende jobb alle som en. Hayden som spiller hovedrollen er perfekt i rollen., og han skilte mer eller mindre den samme rolletypen i The Killing, som jeg så for et års tid siden. Marilyn Monroe er med i et par scener og gjør en anstedig jobb i en av sine tidligere roller. Jaffe, Calhern, Hagen og Whitmore må også trekkes frem her i sine glinmrende roller.



Musikken i filmen får man kun i startscenene og over rollteksten, og det gir hele filmen et mye mer realistisk preg. Man føler på mange måter at man er med i filmen og dette gjør at man setter pris på filmen.



Historien er som sagt veldig realitstisk fremstilt og rett og slett glimrende. Grunnen til at dette fungerer så bra er både karakteroppbygningen og forholdet de får seg imellom opp igjennom filmen.



Det ble laget en TV-serie bassert på denne filmen i 1961 kalt The Asphalt Jungle. MEN vistnok er det kun navnet de tok fra filmen, og ingen av skuespillerene fra filmen deltok i serien.



En god film som satte standarden for Film-noir sjangeren fra starten av.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar