lørdag 10. mars 2012

Dag 39 - Gone With The Wind





Dagens film er den amerikanske filmen Gone With The Wind fra 1939. Filmen er regissert av Victor Fleming og har George Reeves, Ann Rutherford, Olivia de Havilland, Vivian Leigh og Clark Gable i hovedrollene.




Synopsis:
Handlingen finner sted i Sørstatene, nærmere bestemt Georgia, under og etter den amerikanske borgerkrigen. Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) er den vakre, bortskjemte og ganske så selvopptatte datteren av en plantasjeier, og hun har alle distriktets herrer etter seg. Scarlett er spesielt interessert i sønnen på naboplantasjen Ashley Wilkes (Leslie Howard), men dessverre for henne gifter han seg med Melanie (Olivia de Havilland), en kvinne som framviser en uendelig menneskekjærlighet og tålmodighet. Scarlett lar imidlertid ikke dette ekteskapet stå i veien for sin kjærlighet... Samtidig har den mystiske og rike kaptein Rhett Butler (Clark Gable fattet interesse for Scarlett, og oppvarter henne etter alle kunstens regler, men siden Scarlett hele tiden har følelsene sine annet steds, er forholdet mellom de to stormfullt og opprivende. Borgerkrigen gjør det hardt å overleve, seierherrene legger Sørstatene bortimot øde, og det blir en kamp for å overleve. Forholdene setter også mellommenneskelige relasjoner på en hard prøve.

Trailer:


Gone with The Wind eller Tatt AV Vinden som den blir kalt her i Norge er en av de virkelig store filmklassikerene. I tilegg kan det nevnes at den fikk hele 10 Oscars i 1940 og var i mange år den mestvinnende filmen gjennom alle tider, hlet til Ben Hur fikk 11 Oscars i 1960. I etterkant har også Titanic og Lord Of The Rings: Return Of The King fått 11 Oscars. Filmen var forøvrig også den første fargefilmen som vant Oscar for beste film.




Filmen varer i hele 4 timer og dette gjør at filmen får en god oppbyggning. Man blir godt kjent med karakterene i filmen og man føler at man blir en del av filmen.



Skuespillet i filmen er meget godt og spesielt Leigh og Gable gjør (nesten) sine beste roller gjennom karrieren her. Både Hattie McDaniel og Vivien Leigh vant sågar Oscar for denne filmen. Hattie McDaniel var forøvrig også den første fargede som ble nominert og som har vunnet en Oscar. 1400 skuespillerinner ble intervjuet til rollen som Scarlett O'Hara, og 400 av disse var med på en Audition.




Det kansje mest imponerende aspektet ved filmen er måten den er filmet på. Den er utrolig skarp og klar og scenene ser utrolig bra ut.



Filmen innehar også filmsitatet som har blitt kåret til det beste av uttallige magasiner og publikasjoner opp igjennom årenene. Vi snakker da selvsagt om Gables "Frankly, my dear, I don't give a damn". Bra saker.



Under inspillingene av filmen ble det brukt 250 000 meter med film ble brukt under innspillingen og av dette var det kun 10 000 som ble brukt. Dette står litt i kontrast til Hitchcocks North By Northwest som jeg omtalte for noen dager siden.



Filmen var dyr å lage med sitt budsjett på 4 millioner Dollar, men tar man med inflasjon og alle inntektskilder har filmen nå spilt inn ca 1,7 milliarder dollar, så helt klart en god investering.



Filmen er som før sagt lang, og den kan tidvis bli litt treg, men er absolutt verdt en titt for de som liker klassisk drama



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar