søndag 4. mars 2012

Dag 33 - The Bridge On The River Kwai



Dagens film er den amerikanske filmen The Bridge On The River Kwai fra 1957. Filmen er regissert av David Lean og har Geoffrey Horne, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins, Lec Guiness og William Holden i hovedrollene.



Synopsis:
Det handler om et kompani engelske soldater som i en japansk fangeleir blir tvunget til å bygge en bro over elven Kwai - en del av jernbanen mellom Rangoon og Bangkok - "dødens jernbane". Øverstkommanderende i leiren er den japanske oberst Saito, som styrer med jernhånd uten særlige humane trekk. Han møter en utfordring når den engelske oberst Nicholson - i tråd med Geneve-konvensjonen - nekter å la sine offiserer gjøre manuelt arbeid. Det blir en drakamp mellom to sterke viljer.



Trailer:



The Bridge On The River Kwai er en av de virkelig store klassiske krigsfilmene. Filmen vant hele 7 Oscars i 1957 og var den store vinneren det året.



Columbia, som hadde de opprinnelige distribusjonsrettighetene, insisterte på at denne britiske produksjonen skulle ha en amerikansk helt, dermed kom William Holden inn på toppen av rollelisten, men det er i mine øyne Guiness (som nok er best kjent som Obi-Wan i de originale Star Wars filmene) som er den store stjernen her.



Selv om filmens historie ikke har noen som helst rot i virkleigheten så kan den minne om byggingen av Mae Klong fra 1943—som ble gitt et nytt navn Khwae Yai i 1960. Broen som ble brukt i filmen tok det hele 9 måneder å brygge og var i full størrelse.



Filmen er utrolig godt laget og historien er meget bra og underholdende. Slev med sine 2,5 timer spilletid er det lite dødtid og spenneing helt til siste sekund.



Filmen Volunteers fra 1985 med John Candy og Tom Hanks i hovedrollene er en slags parodi på denne filmen og absolutt verdt å sjekke ut.



Jeg kjøpte oppfølgeren til denne filmen her om dagen, Return from the River Kwai fra 1989, men denne ser ikke ut tiul å holde samme nivå og ble heller aldri så populær.



En meget underholdende film som virkelig er å anbefale. Jeg vil da anbefale Blu-ray utgaven i og med at Widescreen DVD utgaven er dårlig oppusset.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar