torsdag 22. mars 2012

Dag 51 - A Night To Remember



Dagens film er den Britiske filmen A Night To Remember fra 1958. Filmen er regissert av Roy Ward Baker og har Honor Blackman, Michael Goodlife, David McCullum og Kenneth Moore i hovedrollene.



Synopsis:
RMS Titanic startet sin jomfrutur 10. april 1912, men under sin fjerde natt til sjøs sank skipet med rundt 1.500 arbeidere og passasjerer. Ved hjelp av overlevende fra katastrofen som rådgivere, fortelles de heroiske og uhyggelige hendelsene på ærefult vis. Filmen er en solid, virkelighetsnær skildring av hendelsesforløpet og blir ofte trukket frem som den beste filmatiseringen av katastrofen.

Trailer:


A Night To Remember er ikke den første filmen som var laget om Titanic forliset, men uten tvil den beste. Allerde i 1912 ble det laget en tysk utgave kalt In Nacht und Eis, som ble laget kun dager etter forliset.



Etter denne kom det flere utgaver. De best kjente er Atlantic (1919), Titanic (1943), Titanic (1963), S.O.S. Titanic (1979) og såklart Titanic (1997).



Filmen er bassert på Walter Lord's bok "A Night To Remember" hvor han har intervjuet overlevende og andre involvert i denne tragedien. Skipet som er med i filmen var faktisk en 35-fots modell som ble brukt. Baker var eldig bevist på å få ting så presist som mulig og fikk på mange måter til dette. Et par av scenene i filmen er hentet fra Titanic (1943) og spleiset inn i filmen.



I scenen hvor båten synker så foregår faktisk handlingen ute på havet, og ikke i en innendørs tank som det opprinnelig var planlagt. Grunnen til dette var at det ikke fantes noen tank som var stor nok til å få filmet disse scenene.



A Night To Remeber er "faktamesssig" det nærmeste man har kommet det faktiske forliset (bortsett fra det faktum at skipet ikke knekker i to i denne utgaven, men dette ble ikke oppdaget før i 1985, så det er Baker unskyldt.). Her er det ikke lagt til noen kjærlighetshistorie for å få inn publikum, men heller fokusert på det som virkelig hendte.



Skuespillet i filmen er meget godt og spesielt Moore og Goodlife spiller meget godt i denne filmen. En liten funfact er at Sean Connery spiller en av mennne som hjelper de synkene over i livbåtene, se godt etter å du kan få et lite glimt av han. Det skal også nevnes at James Cameron var veldig inspirert av denne filmen og han brukte mye materiell fra denne filmen når han lagde sin utgave av Titanic.



En glimrende film som faktisk overgår 1997 utgaven.

Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar