søndag 25. mars 2012

Dag 54 - Grapes Of Wrath



Dagens film er den amerikanske filmen The Grapes Of Wrath Fra 1940. Filmen er regissert av John Ford og har Darryl Hickman, John Carradine, Jane Darwell og Henry Fonda i hovedrollene.

Synopsis:
En familie fra midvesten blir tvangsflyttet fra eiendommen deres, de reiser til California hvor de ender opp fattige og sultne i en immigrasjonsleir under den store depresjonen. Jakten etter en jobb er som nåla i høystakken.



Trailer:


Grapes Of Wrath er bassert på boken med samme navn skrevet av John Steinbeck. Første del av filmen er vistnok ganske likt slik det var i boken., men de hhar gjort flere forandringer i andre halvdel, samt forandret helt på slutten. Slutten var såpass radikal i boken at de rett og slett ikke turte å legge til dette i filmen.



Dette er en utrolig trist, men vellaget film. Filmen er vistnnok veldig realistisk laget, og dette var virkelig slik familiene som måtte tvangsflytte virkelig hadde det.



Skuespillet i filmen er det absolutt ingenting å si på. Fonda spiller glimrende i rollen som Tom Joad og jeg mener han helt garantert hadde fått en Oscar for den rollen, hvis det ikke hadde vært for at "The Philadelphia Story" med James Stewart i hovedrollen kom ut samme år. Filmen vant forøvrig Oscar for beste kvinnlige bi-rolle og for beste regi.



Denne filmen ble faktisk forbudt i Russland når den kom ut. Grunnen til dette var at Stilin ikke ville at det russiske folket skulle se at til og med den fattigste amerikaner hadde råd til en bil.



Under innspillingen av filmen tilot ikke John Ford hverken parfyme eller sminke på settet. Han følte at dette kunne ødelegge tonen i filmen. Denne filmen var en av de første 25 som ble valgt inn i det Amerikanske National Film Registry for å bevares for ettertiden.



Når filmen ble vist utenfor USA var det en lengre prolog foran filmen som forklarte litt av grunnen til at ting var slik de var i filmen, da i form av Depresjonen i USA og "The Dust Bowl of Oklahoma". Denne introen er desverre ikke tilgjengelig på DVD-utgavene av filmen.



En gripende film som er sterkt anbefalt.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar