torsdag 8. mars 2012

Dag 37 - How The West Was Won



Dagens film er den amerikanske filmen How The West Was Won fra 1962. Filmen er regissert av John Ford, Henry Hathaway og George Marshall . I hvoedrollene finner vi Gregory Peck, Henry Fonda, Karl Malden, John Wayne og Lee J. Cobb (for å nevne noen ytterst få).


Synopsis:
Med mot, muskelkraft og konflikter: Slik ble Vesten vunnet. Med tre regissører, fem historier som griper inn i hverandre, noen av filmhistoriens mest legendariske actionscener og en imponerende samling skuespillertalenter: Slik ble How the West Was Won skapt. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart og John Wayne er blant stjernenavnene i denne storslåtte fortellingen om en familie som gjennom flere generasjoner beveger seg vestover. Forflytningene markeres av en rekke uforglemmelige og spektakulære scener: en nervepirrende tur ned en rasende elv, en enorm bøffelflokk som tordner gjennom landskapet og en vill skuddveksling på et tog uten bremser.


Trailer:


Opprinnelig var denne filmen delt i tre deler, men på DVD utgaven min er de satt sammen til en lang film. OG lang det er den jaggu også, med sine 4 timer og ti minutter.



Historien er meget spennede og godt regissert. Handlingen spenner seg i årene fra 1830 frem til 1880 og gir et godt bilde av utviklingen som var gjennom disse årene. Man får virkelig følelsen av av man opplever disse årene sammen med familien og hele filmen føles som en lang reise.



Filmen har masse knallgode skuespillere med seg og de gjør alle en meget god jobb. Å trekke frem kun et eller to navn som gjør det spesielt godt er vanskelig.

Fantasktisk god musikalt lydspor i filmen og Alfred Newmam har gjort en fantastisk jobb med akkurat dette. Hvert enkelt segment har sin spesielle stil og musikken passer utrolig godt inn.



Noe av det mest spesielle med filmen er måten den ble spilt inn på. Formatet den ble spilt inn i kalles Cinerama og her ble det brukt tre 27 millimeter linser som var plassert i vinkel ved siden av hverandre for å spille inn i 146 graders horisontal vinkel og 55 graders vertikal vinkel. På denne måten skulle det menneskelige synsfelt kopieres og gjenskapes. Man måtte selvsagt også ha tre projektorer på kinoene som skulle vise filmen, disse måtte synkroniseres med hverandre og med det tredelte lerretet der filmen skulle vises.



Dette formatet er ment å gjenskape det "menneskelige synsfeltet" for å si det sånn, og slik det ser ut på filmen er slik det ville sett ut for en person som sto å så på dette, for å si det på den måten. Dermed så er bildet veldig avlangt og smalt, men ser man dette på en ganske stor TV (og da ikke en liten pc-skjerm) så er det ikke noe man kommer til å merke noe til. Desverre så er ikke den originale "smilebox" utgaven med i DVD utgaven, men denne kan sees på den nyutgitte Blurayen.



I noen av scenene så er det mulig å se "kamera splittene" der filmen er delt vertikalt, men i de fleste scener er disse gjemt bak stolper, vegger eller andre ting som er lagt foran slik at de ikke er så synlige.



Filmet kostet rundt 15 millioner dollar å lage, noe som var en god slump penger i 1962, men i og med at filmen har spilt inn godt over 75 millioner dollar så var det en nok en god investering.



En virkelig mektig epos av en Western og virkelig verdt en titt for alle som har moro av Westerns, klassiske storfilmer, eller rett og slett gode filmer.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar