torsdag 29. mars 2012

Dag 58 - Charade



Dagens film er den amerikanske filmen Charade fra 1963. Filmen er regissert av: Stanley Donen og har George Kennedy, James Coburn, Walter Matthau, Audrey Hepburn og Cary Grant i hovedrollene.



Synopsis:
Den unge, vakre Regina «Reggie» Lampert (Hepburn) treffer ved en tilfeldighet på Peter Joshua (Grant) på skiferie i Megève. En nevneverdig aldersforskjell til tross; Reggie og Peter får en underlig kjemi de minuttene de ser hverandre. Tilbake i Paris for å be om skilsmisse fra sin nåværende mann, Charles, oppdager Reggie til sin forundring at leiligheten deres nå er klinisk fri for alt som kan kalles inventar, og Charles, ja, han er blitt kastet av toget han reiste med og drept. I den påfølgende, folketomme begravelsen dukker det opp flere ukjente skikkelser, hvor den ene bl.a. stikker en pinne i liket for å verifisere at vedkommende virkelig er død.

Trailer:



Medde to glimrende skuespillerne Cary Grant og Audrey Heburn i hovedrollene, og gode bi roller av Mather Matthau og James Coburn kan det ikke gå galt spør du meg. En del komedie, en del romantikk og en del thriller, enkelt og greit Charade oppsummert på en enkel måte. Charade er en meget gode film med en god og spennde historie.



Filmen variere veldig mellom disse forskjellige elementene, men uten at det blir slitsomt. Det fører heller til at filmen blir meget severdig og underholdende.



Frem til 1978 måtte alle amerikanske filmer i følge Copyrightloven inkludere ordet "copyright", symbolet (C) eller "Cor" for å bli innlemmet under loven. Dette har ikke Charade og dermed ble filmen "Public domain" samme dag som den ble lansert. Dette førte med seg at alle som ville kunne distibuere filmen, og selge den fullt lovlig. Dette fører til at kvaliteten på de forskjellige utgivelsene varierer veldig.



Jeg har (som vanlig) fått tak i en utgave som er urestaurert, men kvaliteten er ikke så halvgærn på denne utgaven alikevel.



Mange tror at Charade er en film som er lagte av Alfred Hitchcock, men dette stemmer altså ikke. Men jeg kan forstå at folk tror det, fordi Donen har i denne filmen fulgt en slags klassiks Hitchcock oppskrift og filmen minner veldig om JHitchcok sine filmer i både utseende og hendelsesforløp. Filmen er opp i gjennom blitt kalt "den beste filmern Hitchcock aldri laget", noe som jeg syntes er en litt morsom uttalelse.



Grant fikk (som vanlig) kritikk fordi de fleste mente han var alt for gammel, med sine 59 år til å spille hovedrollen i denne filmen. Det hjalp heller ikke at hans medskuespiller Hepburn var var 25 år yngre en han. Men jeg mener at Grant gjør en god jobb, og jeg ser ikke på det som noe unormalt at disse to kunne funnet hverandre, men det var vel litt andre tider og normer i 1963 en det vi har i dag.



Men det skal sies at denne aldersforskjellen var en av grunnene til at Grant opprinnelig ikke ville spille i filmen, men etter at Peter stone (som skrev manuset) gjorde om manuset slik at det var Hepburn som var den "ledende" figuren i filmen takket han ja.



Filmen er meget underholdende og den fortjener virkelig å komem frem i lyst i og med at det for meg virker som om dette er en av både Grant og Hepburn sine "glemte" filmer.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar