søndag 11. mars 2012

Dag 40 - White Zombie










Dagens film er den amerikanske filmen White Zombie fra 1932. Filmen er regissert av Victor Halperin og har John Harron, Joseph Cawthorn, Madge Bellamy og Bela Lugosi i hovedrollene.



Synopsis:
Vi følger det unge paret Neil og Madeleine som reiser til Haiti for å gifte seg. Det som skulle bli en fin bryllupsferie, utvikler seg til et zombiemareritt. Bela Lugosi gjør en av sine beste roller som en "Witch-doctor."

Trailer:


White Zombie er vistnok den første filmen hvor ordet "Zombie" dukker opp, men i denne er det mer heksekunst og voodoo som ligger bak det faktum at menneskene blir til zombies. Det tok kun 11 dager å lage spille inn denne filomen, noe som var utrolig kort tid på 30 tallet.

Filmen fremstår i grunn som en stumfilm, men med dialog om det gir noen mening. Den har lånt mye av sin utforming fra de tyske stumfilmene på 20-tallet og den skumle atomsfæren er helt klart hentet derfra.



Historien i filmen er fasinernede og Lugosi spiller utrolig godt i rollen som Murder Legendre. Det er på mange måter han som er drivkraften i filmen.



Etter fremvisning tidlig på 30-tallet forsvant filmen og den alle trodde da at denne (i likhet med mange andre filmer) var blitt borte for godt. Men heldigvis ble det funnet en kopi av filmen på 60-tallet. Etter at filmen ble funnet ble det en rettsak vedrørende rettighetene til filmen mellom Frank Storace som var filmens distrubitør og Stanley Krellberg som var rettighetshaveren, Storace ønsket å lage en restaurert utgave av filmen, men Krellberg nektet han tilgang til originalmaterialet. Dermd ble det ikke laget noen resturert utgave den gangen.



Musiker Rob Zombie oppkalte bandte sitt "White Zombie" etter denne filmen, som vistnok er hans favoritt.



Det er litt debatt når man diskuterer om White Zombie er "public domain" eller ikke. Noen sier at den helt klart er det, mens andre mener rettighetene fortsatt er gyldige. Dette har ført til at markedet har blitt oversvømt av kopier med elendig kvalitet både under VHS tiden, men også nå på DVD. Min utgave som var utrolig billig kommer fra Starlite digital, og her er det såvidt de har tatt seg bryet med å trykke på dvd-platen for å si det slik. Kvaliteten på filmen er under enhver kritikk og jeg bør nok se meg om etter en bedre kopi i nær fremtid.



Vincent Nero laget en slags "remake" av filmen i 2009 med samme navn, men jeg finner lite info om denne filmen, så hvor offisielt denne filmen er får man ta med en klype salt.



Ikke den storfilmen som andre filmer i samme sjanger fra samme tid, men absolutt verdt en titt for de som har interrese for sjangeren.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar