lørdag 31. mars 2012

Dag 60 - Das Boot



Dagens film er den tyske filmen Das Boot fra 1981. Filmen er regissert av Wolfgang Petersen og har Hubertus Bengsch, Ralf Richterm Herbert Grönemeyer og Jurgen Prochnow i hovedrollene.



Synopsis:
Det er høsten 1941. Vi møter 43 unge tyske sjøfolk om bord i ubåten U-96 som legger ut i krigen mot England under ledelse av en krigserfaren kaptein på bare 30 år. I årene som kommer vil mannskapet få oppleve krigen både som blodtørstige jegere og som livredde fanger... "Ubåten - Directors Cut" er filmskaperen Wolfgang Petersens toppversjon av en av de største krigsfilmer som noen sinne har vært laget. Få filmer har fanget krigens redsel og spenning med en slik styrke...

Trailer:


Das Boot er kanskje litt for ny til å regnes som en virkelig klassiker, men den er tross alt blitt 31 år gammel og er uten tvil en av tidenes beste krigsfilmer. Når jeg i tilegg har skaffet meg den utvidede utgaven på Blu-Ray var det vanskelig å komme utenom den på årets siste dag av festivalen.



Filmen er bassert på en roman skrevet av Lothar-Günther Buchheim om et av toktene som ubåten U-96 hadde under 2.verdenskrig.



Das Boot kostet 25 millioner D-mark da den var ferdig i 1981, noe som gjør den til tidenes dyreste tyskproduserte film. Mye av kostnadene skyltes at det ble lagt stor vekt på realisme i filmen og at man ønsket mest mulig autentiske omgivelser.



Utgangspunktet for filmen var en miniserie på seks episoder som gikk i vesttysk fjernsyn i 1981, som ble klippet sammen til en 150 minutters film. Filmen fikk gode kritikker og ble nominert til seks oscarpriser i 1982. I 1997 kom Das Boot: The Director's Cut som fikk plass til flere av de scenene som viste utviklingen til de forskjellige rollekarakterene. I 2003 ble hele miniserien vist på amerikansk fjernsyn. Denne versjonen ble lansert som DVD i juni 2004 - Das Boot - The original uncut version.



I og med at filmen varer i nesten 3,5 timer har Petersen kunnet fokusere mye på karakteroppbygning, noe som gjør filmen mye mer realistisk og spennnde. Selv om filmen er lang, så følte jeg egentlig aldri at den dro ut i tid eller ble kjedelig på noe som helst vis.



Alle scenene fra innsiden av ubåten er faktisk filmen fra innsiden av ubåtmododellen. Dette førte med seg at både selve filmen og helt klart innspillingen føltes meget klaustrofobisk.



Filmen ble innspilt uten lyd i og med at det var et alt for høyt støynivå inne i ubåpten til at dialogen ble klar. Filmen har et tysk lydspor, men alle hovedskuespillerenen dubbet sine egen linjer over til Engelsk.



En utrolig bra film med en fantasiks hitsorie og knallgode skuespiller prestasjoner.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar