fredag 30. mars 2012

Dag 59 - Les Yeux Sans Visage



Dagens film er den franske filmen Les Yeux Sans Visage (Eller Eyes Without A Face som den er kjent som i England) fa 1960. Filmen er regissert av Georges Franju og har Edith Scob, Alida Valli og Pierre Brasseur i hovedrollene.



Synopsis:
To oppsperrede øyne stirrer ut gjennom hullene i en utrykksløs porselensmaske. Den maskerte kvinnen er det eneste levende mennesket som har bevitnet de grusomme ugjerninger som utføres i kjelleren, som ligger skjult under herregården, hvor hun holdes fanget – kvinnen med øyne, men uten ansikt.

Trailer:



Les Yeux Sans Visage er den andre franske filmen som blir sett på 3 dager. Les Yeux Sans Visage (av forfatteren til Vertigo) skremte kinopublikum fra vettet med sine sjokkerende scener og er ennå et forbilde for utallige oppfølgere. Ingen kunne som regissøren George Franju balansere så hårfint mellom det billedskjønne og det grusomme.



Les Yeux Sans Visage er en meget god film som skapte store reaksjoner da den kom. Når filmen ble vist på en filmfestival i Edinburgh besvimte 7 av tilskuerne når de så filmen. På grunn av dete ble den internasjonale utgaven av filmen klippet og "heterograf" scenen i filmen ble fjernet helt.



Når filmen ble sluppet internationalt fikk den opprinelig navnet The Horror Chamber of Dr. Faustus og ble dubbet over til engelsk. Et navn som i allefal ljeg syntes er utrolig ermkelig i og med at det ikke finnes noen doktor i filmen med navnet Faustus. Men nå i ettertid er det best kjente navnet for det internationale publikum "Eyes Without A Face".

Noe mange har trukket frem når det gjelder denne filmen er musikken som er brukt. Mange syntes den passer glimrende til filmen, andre mener den er helt malplassert. Jeg vil beskrive musikken som god gammeldags tivolimusikk og selv om den kan hørtes litt rar ut i vise deler av filmen, syntes jeg den gir filmen et ekstra preg.



Historien er god og spennende og jeg kan forstå at dette fremso som ganske sjokkerende saker i 1963. Skuespillerene gjør også en meget god jobb og da spesielt Pierre Brasseur i rollen som Docteur Génessier.



Michael Myers maske i Halloween er i følge John Carpenter en kombinasjon av at de ikek hadde penger nok til å lage en annen type maske, samt at Carpenter likte utseende på masken som ble brukt i Les Yeux Sans Visage og ønsket å bruke noe av det samme.



Filmen har også inspirert andre, som blant annet Billy Idol som skrev sangen Eyes Without a Face til Albumet Rebel Yeel fra 1983, som har et tema hentet direkte fra filmen. Dette ble Idol's første Top 10 hit i USA.



En overaskende god fransk film som er sterkt anbefalt, men avslutningen på filmen ble jeg ikke så overbevist over, i og med at jeg følte at det rett og slett var unødvendig å avslutte filmen på den måten.



Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar