tirsdag 4. mars 2014

Dag 32 - Il Grande Silenzio
Dagens film er den italienske filmen Il Grande Silenzio (også kjent som The Great Silence) fra 1968. Filmen er regissert av Sergio Corbucci og har Luigi Pistilli, Frank Wolff, Jean-Louis Trintignant og Klaus Kinski i hovedrollene. 


Synopsis:
Noe skummelt skjuler seg i de snødekte fjellene i Utah, mens dusørjegere jager sitt bytte til en nådeløs slutt. Vinteren er hard i den lille byen der alle har en hemmelighet og et ønske om hevn. Når en hevnlysten enke leier revolvermannen Silence, med en mørk fortid og hvis metoder ligger utenfor loven, ruller hans nemesis inn i byen med et klart mandat. Ære og rettferdighet velger sider i en brutal konfrontasjon når disse to motstandere forsøker å skape rettferdighet med skytevåpen.
Det var to ting som egentlig gjorde at jeg i sin tid kjøpte denne filmen. Det første var det faktum at den kommer i en ganske snasen treeske som gjør at filmen ser litt mer fancy ut. Det andre var så klart navnet som lyste mot meg fra fronten av DVD coveret. Nemlig Klaus Kinski. 


Denne filmen skiller seg fra andre spaghettiwestern filmer på en spesielt område. Denne filmen foregår nemlig på vinterstid i Utah, noe som må sies å være et scenario som vanligvis ikke er så mye brukt i denne sjangeren. 


Historien er både underholdende og god, selv om mange kritiserer den for å være litt for politisk. Jeg som derimot ikke ser så dypt bak handlingene i filmen, syntes ikke dette var så veldig problematisk. 


Skuespillet i filmen er det heller ikke noe å si på. Jean-Louis Trintignant spiller godt i rollen som Silencio, og han har faktisk ikke en eneste replikk i løpet av filmene. Grunnen til dette var visstnok at Trintignant kun ville være med i filmen om han slapp å lære seg noen replikker.


Klaus Kinski spiller en ganske normal Klaus Lkinski rolle her og da er såklart alt som det skal være. Kinski var en ganske særegen person, men jeg syntes han gjør en god jobb som skuespiller i så godt som alle filmene han spilte i. 


Uten å røpe for mye så skal det nevnes at filmen har en ganske spesiell avslutning. Faktisk var den så spesiell at Corbucci måtte lage en alternativ avslutning på filmen for det amerikanske og asiatiske markedet.


Min dvd inkluderer en såkalt «happy ending», denne er merkelig nok uten lyd, men det eksisterer vistnok hverken italiensk eller engelsk soundtrack til denne avslutningen. 


Musikken i filmen må også nevnes for den er glimrende. Ikke noen overraskelse akkurat når man finner ut at det er Ennio Morricone som står bak. 


En meget overbevisende western som er sterkt anbefalt til fant av sjangeren eller rett og slett digger Klaus Kinski. 


Terningkast:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar